
Sütőben készült édesburgonya krémsajttal és fűszerekkel: eteti magát, olyan finom

Cikkek


Így főzd a húsvéti sonkát, hogy omlós és szaftos legyen: a főzővízbe fűszerek is kerülnek

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Mutatós, céklával színezett töltött tojás: kezdőknek is sikerülni fog

Selymes, házi tojáslikőr: a legfinomabb vendégváró

10 pompás sós vendégváró a húsvéti asztalra: pogácsa, sajtos rúd és társaik

Sajttal és sonkával töltött, omlósra sült karaj: hidegtálra is tökéletes

Álomszép húsvéti répás muffin: rögtön dupla adaggal keverd be
A pirult édesburgonya egyszerű finomság, melyet kínálhatsz köretként, vacsorára is elfogyaszthatod, sőt, még napindítónak is tökéletes.
A héjában sült krumpli szerény, mégis csodálatos finomság. Az édesburgonyát is ajánlott így elkészíteni, de sokkal lassabban fog megsülni, mint a hagyományos változat, mivel masszívabb a szerkezete. Épp ezért, ha gyorsítani szeretnél a folyamaton, vágd félbe a batátát, úgy told a sütőbe, 30 perc bőven elég lesz neki. Általában a félbevágott krumplit a vágott felével felfelé sütik, de ajánlott fordítva is kipróbálni, úgy kívülről kellemesen roppanós, belülről pedig krémes lesz az édesburgonya.
A batátát sokféle módon szervírozhatod, ízletes köretként chilipehellyel, őrölt fekete borssal megszórva sültek mellé, de reggelinek vagy vacsorának is kínálhatod tükörtojással és avokádóval, vagy a receptben írtak szerint. Ha reggelire fogyasztanád, akkor előző este süsd meg, majd másnap mikróban vagy sütőben melegítsd fel. Gazdagabbra is veheted a tálalást, sonka, kolbász és sajt is mehet a batátára.
Sült édesburgonya

Hozzávalók 4 személyre
Alap:
- 4 darab édesburgonya
- kevés olívaolaj
- só ízlés szerint
Tetejére:
- natúr krémsajt vagy tejföl ízlés szerint
- 1 fej lila hagyma
- 0.5 csokor petrezselyem
Elkészítés:
A batátát alaposan mossuk meg, majd vágjuk félbe és helyezzük tepsire.
A félbevágott édesburgonyát mindkét felén enyhén kenjük meg olajjal és szórjuk meg sóval.
Az édesburgonyákat fektessük úgy, hogy a vágott felük lefelé nézzen, majd így toljuk 200 fokosra előmelegített sütőbe 25-30 percre.
A megsült burgonyákat ízlés szerint kenjük meg tejföllel vagy krémsajttal, a tetejükre helyezzünk vékonyra felszeletelt lila hagymát, és finomra vágott petrezselyemmel is szórjuk meg.
Fotó: Getty Images