Isteni öntet sült fokhagymából: zöldséghez, húshoz, salátához is tökéletes

sült fokhagyma öntet cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A salátaöntet, ami mind felett áll, aminek olyan ízei vannak, hogy tényleg bármit az egekbe emel.

A fokhagyma akkor a legjobb, ha az ízét nem durván és agresszíven, hanem finoman, tapintatosan adja át a mellette lévő ételeknek. Éppen ezért nagyon gyakran előfordul, hogy jobb héjastul belefőzni vagy hozzáadni egy-egy ételhez. Ilyen a sok fokhagymás sült csirke esete, de így teszem a bolognai szószba és a levesbe is, lehet az vegán vagy húsos. Gyakran dobálok néhány héjas gerezdet a zöldség közé is, miközben sülnek. 

A héjában sült fokhagyma belül krémes, édes, egészen más karakter lesz, mint nyersen volt. Ezt a csodálatos, bár legkevésbé sem tetszetős pépet használjuk most egy salátaöntet elkészítéséhez. Annyira jó, hogyha kipróbáljátok, legközelebb már csak azért is fogtok pár gerezd fokhagymát dobni a sült hús vagy zöldség mellé, hogy újra elkészíthessétek.

Sült fokhagymás salátaöntet

sült fokhagyma öntet kicsi

Hozzávalók 1 adaghoz

  • 4 darab sült fokhagymagerezd
  • 2 evőkanál ecet
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
Recept idők

Elkészítés:

A legegyszerűbb, ha a fokhagymát kinyomkodjuk a héjából, majd leturmixoljuk a többi alapanyaggal. Ha épp nincs kéznél ilyen szerkezet, akkor egy villa vagy egy kézi habverő is kiválóan működik.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük