
Isteni öntet sült fokhagymából: zöldséghez, húshoz, salátához is tökéletes

Cikkek


Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben

Rusztikus krumplis lepény reggelire: minimalista olasz fogás
Ropogós

Krémes túró rudi házilag: roppanós csoki borítja

Szaftos, kókuszos lencsecurry: tunkolós fogás húsmentesen

Gyömbéres sárgarépaleves: a legfinomabb náthaűző

Egyedényes csirkés-paradicsomos tészta: ezután nincs sok mosogatnivaló

Ropogós spenótgolyó jó fokhagymásan: partifalatnak is beillik
A salátaöntet, ami mind felett áll, aminek olyan ízei vannak, hogy tényleg bármit az egekbe emel.
A fokhagyma akkor a legjobb, ha az ízét nem durván és agresszíven, hanem finoman, tapintatosan adja át a mellette lévő ételeknek. Éppen ezért nagyon gyakran előfordul, hogy jobb héjastul belefőzni vagy hozzáadni egy-egy ételhez. Ilyen a sok fokhagymás sült csirke esete, de így teszem a bolognai szószba és a levesbe is, lehet az vegán vagy húsos. Gyakran dobálok néhány héjas gerezdet a zöldség közé is, miközben sülnek.
A héjában sült fokhagyma belül krémes, édes, egészen más karakter lesz, mint nyersen volt. Ezt a csodálatos, bár legkevésbé sem tetszetős pépet használjuk most egy salátaöntet elkészítéséhez. Annyira jó, hogyha kipróbáljátok, legközelebb már csak azért is fogtok pár gerezd fokhagymát dobni a sült hús vagy zöldség mellé, hogy újra elkészíthessétek.
Sült fokhagymás salátaöntet

Hozzávalók 1 adaghoz
- 4 darab sült fokhagymagerezd
- 2 evőkanál ecet
- 5 evőkanál olívaolaj
- só, bors
Elkészítés:
A legegyszerűbb, ha a fokhagymát kinyomkodjuk a héjából, majd leturmixoljuk a többi alapanyaggal. Ha épp nincs kéznél ilyen szerkezet, akkor egy villa vagy egy kézi habverő is kiválóan működik.
Fotók: Ács Bori/Sóbors