Egészben sült karfiol citromos tahiniszósszal borítva - Pirított lilahagyma koronázza meg

sült karfiol tahinival cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A karfiol egyre népszerűbb zöldség, és szerencsére nem csak rántott változatban készítve.

A karfiol igenis szerethető zöldség, simán sózva is, de megfelelő fűszerezéssel egészen különlegessé is tehető. Arról nem is beszélve, hogy ez a zöldség szénhidrátszegény, ráadásul köretet, sőt, még pizzát is lehet belőle készíteni. 

Azért a gyerekkor ízét, a karfiollevest és a rántott karfiolt nem biztos, hogy felül lehet múlni, mégis érdemes kicsit különlegesebben is elkészíteni ezt a zöldséget, például sütőben sütve. A közel-keleti konyha egyik legnépszerűbb öntete a szezámmagpaszta, vagyis a tahini, amely a karfiollal egészen különleges egységet alkot. Tahinit készíthetsz házilag is, de szerencsére már nagyon sok delikátban, török vagy izraeli élelmiszerboltban lehet kapni készen.

A karfiolok most gyönyörűek, de nem érdemes a legnagyobbat választani, mert nehezebben sül, bár amilyen finom ez az étel, lehet, hogy a kicsi meg nem lesz elég. Ez a karfiol egészben sül, de rózsáira szedve is el lehet készíteni, úgy gyorsabban megpuhul.

Sült karfiol tahiniszósszal

sült karfiol tahinival recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 1 fej karfiol
  • 100 milliliter olívaolaj
  • 120 milliliter tahini
  • 2 darab citrom leve
  • 0.5 fej lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • opcionális méz
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. 

Tegyük a karfiolt a sütőpapírra, kenjük meg jó alaposan olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Tegyünk rá 2-3 hámozatlan fokhagymagerezdet, majd süssük 70 percig.  

Amíg a karfiol sül, a lilahagymát vágjuk gerezdekre, pirítsuk meg olívaolajon. A végén egy kis mézzel karamellizálhatjuk.

A tahinipasztába öntsünk egy kevés citromlevet, préseljünk bele egy fokhagymagerezdet, majd keverjük alaposan össze. Kicsit hígabb mártást kell kapni, ha nem elég folyós, vízzel hígíthatjuk. 

A karfiolt figyeljük, akkor sül meg, ha a rózsái megbarnultak, megpuhultak, de nem szabad, hogy szétmálljanak. Ha készen van, tegyük egy jénaiba, öntsük rá a tepsiben maradt olívaolajat, majd locsoljuk meg a tahiniszósszal. Tegyünk rá a tetejére a lilahagymából is.

Fotó: Szász Eszter /Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük