Egészben sült karfiol citromos tahiniszósszal borítva - Pirított lilahagyma koronázza meg
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
5 perces mézes-mustáros öntet: salátákhoz tökéletes
Mézzel és fahéjjal sült birsalma: krémes lesz a sütőben
Készítsd el a britek híres Yorkshire pudingját: alig valamiből készül
Rumos-gesztenyés palacsinta: a selymes krém mindent visz
Héjában sült tepsis krumpli: sajt pirul a tetejére
A karfiol egyre népszerűbb zöldség, és szerencsére nem csak rántott változatban készítve.
A karfiol igenis szerethető zöldség, simán sózva is, de megfelelő fűszerezéssel egészen különlegessé is tehető. Arról nem is beszélve, hogy ez a zöldség szénhidrátszegény, ráadásul köretet, sőt, még pizzát is lehet belőle készíteni.
Azért a gyerekkor ízét, a karfiollevest és a rántott karfiolt nem biztos, hogy felül lehet múlni, mégis érdemes kicsit különlegesebben is elkészíteni ezt a zöldséget, például sütőben sütve. A közel-keleti konyha egyik legnépszerűbb öntete a szezámmagpaszta, vagyis a tahini, amely a karfiollal egészen különleges egységet alkot. Tahinit készíthetsz házilag is, de szerencsére már nagyon sok delikátban, török vagy izraeli élelmiszerboltban lehet kapni készen.
A karfiolok most gyönyörűek, de nem érdemes a legnagyobbat választani, mert nehezebben sül, bár amilyen finom ez az étel, lehet, hogy a kicsi meg nem lesz elég. Ez a karfiol egészben sül, de rózsáira szedve is el lehet készíteni, úgy gyorsabban megpuhul.
Sült karfiol tahiniszósszal
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 fej karfiol
- 100 milliliter olívaolaj
- 120 milliliter tahini
- 2 darab citrom leve
- 0.5 fej lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- opcionális méz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Tegyük a karfiolt a sütőpapírra, kenjük meg jó alaposan olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Tegyünk rá 2-3 hámozatlan fokhagymagerezdet, majd süssük 70 percig.
Amíg a karfiol sül, a lilahagymát vágjuk gerezdekre, pirítsuk meg olívaolajon. A végén egy kis mézzel karamellizálhatjuk.
A tahinipasztába öntsünk egy kevés citromlevet, préseljünk bele egy fokhagymagerezdet, majd keverjük alaposan össze. Kicsit hígabb mártást kell kapni, ha nem elég folyós, vízzel hígíthatjuk.
A karfiolt figyeljük, akkor sül meg, ha a rózsái megbarnultak, megpuhultak, de nem szabad, hogy szétmálljanak. Ha készen van, tegyük egy jénaiba, öntsük rá a tepsiben maradt olívaolajat, majd locsoljuk meg a tahiniszósszal. Tegyünk rá a tetejére a lilahagymából is.
Fotó: Szász Eszter /Sóbors