Puhára sült, karamellizált körte mézzel és jéghideg vaníliafagyival - Nyári körtéből is isteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egyszerre meleg és hideg édesség, különösen jólesik az esős, de meleg nyári napokon.
Ha nagyon egyszerű, mégis különlegesen finom desszertet kerestek, ne kutakodjatok tovább, megtaláltátok. Pár alapanyagból készül az édes, puha sült körte, mégis összetett és gazdag ízvilággal bír, a fahéjtól fűszeres, a vaníliától édes, a méz pedig finoman karamellizálódik rajta a sütőben.
Nálunk idén rengeteg nyári körte termett, azzal is elkészíthetitek a receptet, csak mivel kisebbek, több darabra lesz elég az öntet. A körtéket melegen érdemes kínálni egy nagy gombóc hűsítő vaníliafagylalt mellé. Ha több időtök vagy kedvetek van, a fagyit is készítsétek házilag.
Sült körte vaníliafagyival
Hozzávalók 4 személyre
- 4 darab körte
- 60 milliliter méz
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 0.5 teáskanál fahéj
- 4 gombóc vaníliafagylalt
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Vágjuk félbe a körtéket, de a szárukat hagyjuk rajtuk, majd kanalazzuk ki a magházat belőlük. Aki szeretné, meg is hámozhatja a körtéket.
A mézet, a vaníliakivonatot és a fahéjat keverjük alaposan össze egy kis tálkában.
A körtéket tegyük egy jénaiba, majd öntsük nyakon a fahéjas mézzel. 20-30 percig süssük őket, míg puhák és karamellizáltak nem lesznek.
Hagyjuk őket hűlni pár percig, majd jéghideg vaníliafagyival kínáljuk.
Fotó: Getty Images