Ropogtatnivaló krumplihéjból? Sose dobd ki a pucolás után!
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Vajpuha csirkemell tejfölös szószban: szaftos és omlós lesz a hús
Ropogós
Őszi almáspite-smoothie: mesésen krémes és fűszeres
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Nem kell hozzá más, mint egy kis odafigyelés a pucoláskor, és a nagyobb darabokban lehántott krumplihéj máris izgalmas és látványos ropogtatnivalóvá lényegül át. Bevethetjük buliban vagy esti filmnézésekkor. Mindenki imádni fogja.
Az alább bemutatott huncut házi chips több szempontból is fantasztikus. Elképesztően finom, vékony és ropogós, nem tocsog az olajban.
Ne kell vele sokat bíbelődni. A tiszta krumpliknak nekiesünk egy zöldséghámozóval, és megpucoljuk azokat. Nem bajlódunk fáradságos olajban sütögetéssel, egyszerűen a sütőre bízzuk a munka hátralevő részét. Az sem fog túl sokáig tartani.A kreatív ropogós nagyjából fél óra alatt elkészíthető ésgyakorlatilag elronthatatlan.
A tökéletesen zero waste nass
Tekintettel arra, hogy az alapanyagunk egy konyhai hulladék, amit legjobb esetben is csak elkomposztálnánk, bátran kijelenthetjük, hogy a maximális kihasználtság, gazdaságosság és a hulladékmentesség szellemében a csomagolásmentes “zöld” chips, melyetmég véletlenül sem pálmaolajban sütünk ki, teljes mértékben bolygóbarát.
Ha ez nem lenne elegendő, sokkal egészségesebb, mint a bolti verziók, hiszen magunk választhatjuk meg az olajat, melyet a készítéshez felhasználunk és mi szabályozhatjuk a só mennyiségét.
Ráadásul szerintem igazán mókás, hogy sült krumplihéjat rágcsálunk, és csak azon csodálkozunk, hogy ez eddig nem jutott az eszünkbe.
Krumplihéj-chips
Hozzávalók 4 adaghoz
- 5 darab sárga - sütni való burgonya héja
- 2 csipet só
- 3 evőkanál olívaolaj (nem szűz)
Elkészítés:
Egy nagyméretű tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A krumplikat mossuk meg alaposan, dörzsöljük át zöldségtisztító kefével. Egy zöldséghámozó segítségével minél nagyobb darabokban pucoljuk meg a krumplikat, az sem baj, ha ezúttal nem törekszünk a tökéletességre és a héj alatti részt is vékonyan lehántjuk a héjával együtt. A lehámozott részeket terítsük szét a tepsiben úgy, hogy a darabok ne fedjék egymást. Locsoljuk meg olívaolajjal, és finoman forgassuk össze. Sózzuk, és tegyük a forró sütőbe a héjakat. Süssük tíz percig, majd óvatosan vegyük ki a sütőből a tepsit, forgassuk át a héjchipseket, majd tegyük vissza a sütőbe újabb tíz percre. Házi ketchuppal, egy finom mártogatóssal tálaljuk.
Fotó: Pataki-SzabóFruzsi/Sóbors