
Omlós lazac krémes mustáros szósszal leöntve: fehérjedús fogás gyorsan

Ha igazán finoman szeretnéd elkészíteni a tengeri halakat, akkor mindig tálald őket valamilyen hangsúlyos szósszal, a mustár tökéletesen illik hozzájuk.
Még mindig nagyon kevés halat esznek a magyarok, pedig nem sok egészségesebb fehérjeforrás létezik, ráadásul még a nem keményvonalas vegetáriánusok is szívesen fogyasztják. Ha ezt a receptválogatást végigböngészed, biztosan találsz kedvedre való halas fogást.
A tengeri halak közül a lazac még mindig túlmisztifikált, pedig már mindenhol hozzá lehet jutni, és nem is brutálisan magas áron. Cserébe ízletes, könnyen összedobható, változatos és egészséges ételt tudsz belőle készíteni. A lazacot nem lehet elrontani, gyönyörű a színe, és a mustáros szósz egyenesen fenomenális hozzá.
Sült lazac mustáros szósszal

Hozzávalók 4 személyre
Lazac:
- 4 szelet lazacfilé (bőrös)
- 1 evőkanál vaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 evőkanál olívaolaj
Szósz:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 fej salottahagyma
- 60 milliliter fehérbor
- 2 evőkanál mustár
- 120 milliliter tejszín
- 2 evőkanál víz
- ízlés szerint kapor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. Egy tepsit béleljünk ki fóliával, és kenjük meg vékonyan olvasztott vajjal.
A lazacfiléket a bőrös felükkel lefelé fektessük a fóliára. Csepegtessünk rá olívaolajat, sózzuk, borsozzuk. Süssük 10-12 percig.
Készítsük el a mustáros szószt. Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, majd vegyük le a hőmérsékletet, és dinszteljük 1-2 percig. Öntsük hozzá a fehérbort, és addig rotyogtassuk, amíg a felére nem csökken a mennyisége, ez körülbelül 2 perc. Adjuk hozzá a mustárt, a tejszínt és a vizet, majd alacsony lángon rotyogtassuk, amíg be nem sűrűsödik. Kanalazzuk a lazacra, szórjuk meg kaporral és azonnal tálaljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!