Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A paprikákat vágjuk négybe, majd távolítsuk el a magházukat.
A paprikákat tegyük az előkészített tepsire, locsoljuk meg olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd toljuk a sütőbe 35-45 percre, míg itt-ott foltosak lesznek. Félidőnél forgassuk át. Ha elkészültek, tegyük őket egy tálba, fedjük le folpackkal. Ha kihűltek, húzzuk le a héjukat.
Amíg sül a paprika, készítsük el a leves alapját: a zöldségeket pucoljuk és mossuk meg. A vöröshagymát vágjuk finomra, a zellert vékony szeletekre, a fokhagymát reszeljük le, a répát karikázzuk.
Forrósítsunk 2 ek. olajat egy lábasban, majd dobjuk rá a hagymát, zellert, répát, chilipelyhet és a kakukkfüvet. Kevergetve dinszteljük, míg nagyjából puhák lesznek. Ekkor adjuk hozzá a fokhagymát, fél perc múlva pedig a sült paprikát.
Öntsük fel a zöldségeket az alaplével, sózzuk, borsozzuk, forrásig melegítsük. Ekkor vegyük alacsonyra a lángot, és gyöngyözve főzzük a levest 20 percig.
Ha minden puha, botmixerrel pürésítsük a levest, és adjuk hozzá a tejszínt. Várjuk meg, míg egyet rottyan, ízlés szerint sózzuk, majd kínálhatjuk is.