Selymes, fűszeres paszternákkrémleves: tartalmas, melegítő fogás
A sokoldalú paszternákból ínycsiklandó krémleves is készülhet: a hagyma, a fokhagyma és a friss kakukkfű remekül illeszkednek a gyökérzöldség édeskés, földes jegyeihez.
A paszternák, a petrezselyemhez hasonlító gyökérzöldség, régen szerves része volt a táplálkozásnak, mára kikopott a köztudatból. Az ízben édeskés, kissé répához, petrezselyemhez és krumplihoz hasonlító zöldség azonban nagyon finom, egészséges, és a legtöbbhöz hasonlóan felhasználható levesekhez, pürékhez és körethez.
Most egy végtelenül egyszerű, sütőben készült tepsis változatát hoztam el: a paszternák így ropogós aranybarnára sül, belül pedig lágy és krémes lesz. Fogyaszthatod egyszerűen sóval, borssal és kevés olívaolajjal, de érdemes kipróbálni hozzá az üde, citrusos öntetet is, mert sokat dob az összhatáson.
A paszternákot mossuk meg, vágjuk le a végeit, és egy konyharuhával dörzsöljük szárazra. Csak akkor szükséges meghámozni, ha nem igazán friss példányokkal dolgozunk.
Felezzük vagy harmadoljuk el, és vágjuk őket ujjnyi vastag hasábokra, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. Locsoljuk rá az olívaolaj felét, szórjuk meg a sóval, borssal, zúzott fokhagymával, tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, és 30-40 perc alatt süssük meg.
Közben az olívaolaj másik felét keverjük össze a citromlével és a feldarabolt rozmaringgal, és locsoljuk a még forró paszternákhasábokra.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu