Paszternák, az elfeledett gyökérzöldség: krumpli helyett is fogyaszthatod

Paszternak-pasztinak-felhasznalasa-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A petrezselyemre hasonlító gyökérzöldség manapság ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvend, felhasználása pedig nagyon sokoldalú. Tudd meg te is, hogy mi minden készülhet belőle!

A paszternákot pasztinák, fehérrépa, olaszrépa vagy édesgyökér néven is ismerheted. Íze a petrezselyemgyökérhez hasonlít, annál azonban kissé édeskésebb – innen származik népies elnevezése is.

Formára is a petrezselyemhez áll a legközelebb, annál azonban nagyobbra és vaskosabbra nő. Tápértéke nagyon magas, ezért már a középkorban is előszeretettel használták az édeskés gyökérzöldséget. A krumpli elterjedésével azonban egyre jobban kiszorult a köztudatból, ami nagy kár, hiszen rengeteg olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek miatt érdemes lenne beépíteni az étrendünkbe.

A paszternák múltja

A sokoldalú zöldség egész Európában és Ázsiában őshonos, és ebben a térségben már az ókorban is fogyasztották. A középkori Európában fontos szerepet töltött be édes íze miatt, hiszen a cukorrépa és a cukornád elterjedése előtt első számú édesítőként alkalmazták. Feljegyzések maradtak fenn arról, hogy lereszelve még lekvár is készült belőle, illetve az egyik legelterjedtebb népeledel volt egészen a sárgarépa és a krumpli elterjedéséig.

Paszternak-pasztinak-felhasznalasa-2

A Brit-szigeteken és a Skandináv-félszigeten ma is nagy népszerűségnek örvendő növény Közép-Európában is kezd egyre inkább elterjedni. Ennek oka egyszerű termeszthetősége, ellenálló képessége és hosszú eltarthatósága. Emellett pedig természetesen az emberi szervezetre gyakorolt jótékony tulajdonságai sem elhanyagolhatók. 

A paszternák lenyűgöző tulajdonságai

Egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy sok benne a keményítő, így energiatartalmát tekintve inkább a krumplihoz, és nem a többi gyökérzöldséghez áll közel. A paszternák a sárgarépához és a petrezselyemhez hasonlóan kiváló rostforrás, amely az emésztés élénkítésével a vércukorszintet is képes szabályozni.

Paszternak-pasztinak-felhasznalasa-1

Ezzel együtt vízhajtó hatásáról is ismert, így húgyúti fertőzések esetén, esetleg vesehomok kezelésében is kiváló természetes segítség lehet. Magas B- és C-vitamin-tartalma miatt szintén megéri gyakran fogyasztani, főként a téli időszakban, amikor kevesebb friss gyümölcshöz és zöldséghez jutunk hozzá. Ezenkívül olyan ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaz, mint például a vas, a kalcium vagy a foszfor.

Így használd fel – Nem minden része ehető!

A paszternákot szinte bármire felhasználhatod, amire a petrezselymet, a zellert, a sárgarépát vagy a krumplit. A tápanyagdús zöldségből ízletes párolt vagy sült köret, főzelék, krémleves, tócsni, de akár zöldségchips is lehet. Édes fogás is készülhet belőle: pürésítve kevert sütemények kiegészítője lehet, de szirup formájában akár édesítőszerként is használható.

Paszternak-pasztinak-felhasznalasa

Arra azonban figyelj, hogy a petrezselyemmel ellentétben a levele nem ehető (sőt, még takarmánynak sem alkalmas). Ha érzékeny bőrű vagy, akkor érdemes körültekintően bánnod a zöldség ezen részével: használj gumikesztyűt, mivel bőrpírral járó gyulladásos tüneteket, kiütéseket is okozhat. Komposztnak azonban tökéletes.

Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors

Ezt is szeretjük