![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Paszternák, az elfeledett gyökérzöldség: krumpli helyett is fogyaszthatod
![Paszternak-pasztinak-felhasznalasa-c](https://kep.index.hu/1/0/4730/47304/473041/47304131_3606549_307c667141f6d7533a7ee916257fd1bc_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A petrezselyemre hasonlító gyökérzöldség manapság ismét egyre nagyobb népszerűségnek örvend, felhasználása pedig nagyon sokoldalú. Tudd meg te is, hogy mi minden készülhet belőle!
A paszternákot pasztinák, fehérrépa, olaszrépa vagy édesgyökér néven is ismerheted. Íze a petrezselyemgyökérhez hasonlít, annál azonban kissé édeskésebb – innen származik népies elnevezése is.
Formára is a petrezselyemhez áll a legközelebb, annál azonban nagyobbra és vaskosabbra nő. Tápértéke nagyon magas, ezért már a középkorban is előszeretettel használták az édeskés gyökérzöldséget. A krumpli elterjedésével azonban egyre jobban kiszorult a köztudatból, ami nagy kár, hiszen rengeteg olyan tulajdonsággal rendelkezik, amelyek miatt érdemes lenne beépíteni az étrendünkbe.
A paszternák múltja
A sokoldalú zöldség egész Európában és Ázsiában őshonos, és ebben a térségben már az ókorban is fogyasztották. A középkori Európában fontos szerepet töltött be édes íze miatt, hiszen a cukorrépa és a cukornád elterjedése előtt első számú édesítőként alkalmazták. Feljegyzések maradtak fenn arról, hogy lereszelve még lekvár is készült belőle, illetve az egyik legelterjedtebb népeledel volt egészen a sárgarépa és a krumpli elterjedéséig.
![Paszternak-pasztinak-felhasznalasa-2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4730/47304/473041/47304199_1c30c6e149d43412e87f136354c8d942_wm.jpg)
A Brit-szigeteken és a Skandináv-félszigeten ma is nagy népszerűségnek örvendő növény Közép-Európában is kezd egyre inkább elterjedni. Ennek oka egyszerű termeszthetősége, ellenálló képessége és hosszú eltarthatósága. Emellett pedig természetesen az emberi szervezetre gyakorolt jótékony tulajdonságai sem elhanyagolhatók.
A paszternák lenyűgöző tulajdonságai
Egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy sok benne a keményítő, így energiatartalmát tekintve inkább a krumplihoz, és nem a többi gyökérzöldséghez áll közel. A paszternák a sárgarépához és a petrezselyemhez hasonlóan kiváló rostforrás, amely az emésztés élénkítésével a vércukorszintet is képes szabályozni.
![Paszternak-pasztinak-felhasznalasa-1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4730/47304/473042/47304201_7cc2940429e1e10b492627b4770f2758_wm.jpg)
Ezzel együtt vízhajtó hatásáról is ismert, így húgyúti fertőzések esetén, esetleg vesehomok kezelésében is kiváló természetes segítség lehet. Magas B- és C-vitamin-tartalma miatt szintén megéri gyakran fogyasztani, főként a téli időszakban, amikor kevesebb friss gyümölcshöz és zöldséghez jutunk hozzá. Ezenkívül olyan ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmaz, mint például a vas, a kalcium vagy a foszfor.
Így használd fel – Nem minden része ehető!
A paszternákot szinte bármire felhasználhatod, amire a petrezselymet, a zellert, a sárgarépát vagy a krumplit. A tápanyagdús zöldségből ízletes párolt vagy sült köret, főzelék, krémleves, tócsni, de akár zöldségchips is lehet. Édes fogás is készülhet belőle: pürésítve kevert sütemények kiegészítője lehet, de szirup formájában akár édesítőszerként is használható.
![Paszternak-pasztinak-felhasznalasa](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/4730/47304/473042/47304217_d0308191cffb00f8a2dc968059c65bbb_wm.jpg)
Arra azonban figyelj, hogy a petrezselyemmel ellentétben a levele nem ehető (sőt, még takarmánynak sem alkalmas). Ha érzékeny bőrű vagy, akkor érdemes körültekintően bánnod a zöldség ezen részével: használj gumikesztyűt, mivel bőrpírral járó gyulladásos tüneteket, kiütéseket is okozhat. Komposztnak azonban tökéletes.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors