Selymes, fűszeres paszternákkrémleves: tartalmas, melegítő fogás

Paszternakkremleves-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A sokoldalú paszternákból ínycsiklandó krémleves is készülhet: a hagyma, a fokhagyma és a friss kakukkfű remekül illeszkednek a gyökérzöldség édeskés, földes jegyeihez.

A paszternákról talán nem is tudtad, de régen Európában alapélelmiszernek számított. Pasztináknak, fehérrépának, olaszrépának és édesgyökérnek is nevezik: utóbbi az édes ízére utal. Bár formára leginkább a petrezselyemre hasonlít, az íze inkább a petrezselyem, a répa és a krumpli keveréke. 

Mivel nagyon magas a tápértéke, tökéletesen helyettesíthető vele a krumpli, sőt, egészségesebb is annál, mivel több rostot tartalmaz. 

A belőle készült leves éppen ezért egy igazi kényeztető fogás, hiszen amellett, hogy mesésen krémes és fűszeres, még egészséges is. Ha fokozni akarod az élvezeteket, akkor készíts roppanós házi chipset is paszternákból, és azzal kínáld a levest.

Paszternákkrémleves

Paszternakkremleves

Hozzávalók 4 személyre

  • 8 szál közepes paszternák megpucolva, felkarikázva
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma apróra vágva
  • 2 szál friss kakukkfű apróra vágva
  • 1 tk
  • 1 csipet bors
  • 500 ml zöldségalaplé
  • 400 ml zabital vagy más növényi ital
  • ízlés szerint citromlé
Recept idők

Elkészítés:

Egy nagyobb edényben hevítsük fel az olajat, és dinszteljük meg benne a hagymát és a fokhagymát. Adjuk hozzá a paszternákot, a kakukkfüvet, a sót és borsot, és alacsony hőfokon, fedő alatt pároljuk majdnem puhára. Időnként kevergessük meg, hogy ne barnuljon meg.

Adjuk hozzá az alaplevet és a növényi italt, forraljuk fel és főzzük 5 percig. 

Töltsük át a levest turmixgépbe, vagy kézi botmixerrel dolgozzuk krémes állagúra. Ízesítsük citromlével, és ellenőrizzük, elég sós-e.

Néhány csepp olívaolajjal, házi krutonnal vagy paszternákchipsszel tálaljuk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük