A legfinomabb sült rizs receptje – A rizs fajtája sem mindegy
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A rizs egyáltalán nem unalmas köret, kis változtatással a maradék is teljesen más formát tud ölteni.
A rizs lehet fantáziátlan köret, de tökéletes egytálétel is, csak kicsit fel kell dúsítani zöldségekkel. Én, a tésztához hasonlóan, a rizsből sem tudok pontos mennyiséget készíteni, viszont a maradékot nem szeretem kidobni. A legjobb ötletek sokszor a maradékmentésből születnek.
Ehhez a recepthez persze főzhetünk külön is rizst, csak arra ügyeljünk, hogy hosszú szemű fajtát válasszunk. Ez a zöldséges, tojásos változat nemcsak gyorsan elkészül, hanem húsmentessége ellenére még laktató is.
Sült rizs
Hozzávalók 4 adaghoz
- 3 evőkanál szezámolaj
- 3 darab tojás
- ízlés szerint só
- 2 szál répa
- 3 szál zöldhagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál gyömbér (friss, reszelt)
- 250 gramm hosszú szemű rizs (főtt)
- 120 gramm zöldborsó (fagyasztott)
- 3 evőkanál szójaszósz
- 2 teáskanál víz
Elkészítés:
A répát vágjuk apró kockákra, a zöldhagymát karikázzuk fel úgy, hogy külön legyen a zöld és a fehér része.
Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt, adjunk hozzá egy evőkanál olajat. Verjük fel a tojásokat két teáskanál vízzel és egy kevés sóval, majd öntsük a serpenyőbe. Addig süssük közepes lángon, míg nagyobb darabokban meg nem sül. Tegyük ki egy tányérra.
Vegyük nagyobbra a lángot, és tegyünk bele 2 evőkanál olajat, a sárgarépát és a zöldhagymák fehér részét. Addig pirítsuk, míg aranybarnák nem lesznek. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát és a gyömbért, pár percig így is pirítsuk, amíg illatozni nem kezd.
Végül adjuk hozzá a rizst, a borsót és a megpirított tojásokat. Öntsük rá a szójaszószt, várjunk, amíg felforrósodik. Ízesítsük sóval és borssal, majd szórjuk rá a hagymák zöld szárát is.
Fotó: Getty Images