Sütőben karamellizálódott édeskrumpliszeletek: krémesre sül a zöldség
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A magasabb cukortartalmánál fogva egészen édesre sül a batáta a sütőben, akár magában is tökéletes vacsora.
Ebben a receptben mindenképpen hámozd meg a batátát, mert csak úgy tud karamellizálódni a külseje. Természetesen az édeskrumplit is megsütheted héjában, és meg is töltheted ízlés szerint.
Érdemes minél többször fogyasztani batátát, mert tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, és még a diétádba is beilleszthető, mert alacsonyabb kalóriatartalmú, mint a hagyományos burgonya. A másik nagy előnye, hogy sokkal hamarabb elkészül, így együtt tud puhulni más zöldséggel vagy húsokkal, előfőzés sem szükséges az elkészítéséhez. Ebben a pikáns csirkés curryben is érdemes kipróbálni.
A sütőben pedig egészen krémesre sül, miközben a külseje picit karamellizálódik, anélkül, hogy bármilyen édesítőt tennél rá. Arra figyelj csak, hogy egyforma és ne túl vékony szeleteket vágj a krumpliból.
Sütőben sült karamellizált édeskrumpli
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1.5 kilogramm édeskrumpli
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 0.5 kávéskanál fokhagymapor
- 0.5 kávéskanál bors
- ízlés szerint zöldfűszerek
Elkészítés:
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Kicsit spricceljük meg olívaolajjal.
Az édeskrumplit mossuk és hámozzuk meg, majd vágjuk egyenlő, körülbelül 1,5 centiméter vastagságú karikákra. Ne legyenek túl vékonyak, hogy belül krémesre süljenek.
Tegyük az édeskrumplikarikákat egy tálba, és öntsük rájuk az olívaolajat, forgassuk össze, hogy mindenhol érje. Sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a fokhagymaporral, és újra rázzuk össze.
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra.
Fektessük az édeskrumpliszeleteket a tepsire, és takarjuk le alufóliával.
Süssük a krumplikat 30 percig, majd húzzuk ki a tepsit, és vegyük le a fóliát. Óvatosan fordítsuk meg a szeleteket, toljuk vissza a sütőbe, és süssük további 15-20 percig, amíg meg nem pirulnak.
Vegyük ki, és morzsoljunk rá ízlés szerint zöldfűszereket.
Fotó: Getty Images