![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így készítve lesz a legfinomabb a sült édesburgonya: a batáta egészben kerül a sütőbe
![ébkcover](https://kep.index.hu/1/0/3517/35178/351787/35178705_2692009_1411b9607097a0f7bc33b729d3458cb8_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A batáta szezonja októberben kezdődik és egészen márciusig tart, érdemes gyakran készíteni, hisz nagyon finom és egészséges.
Az édesburgonya Közép-Amerikában őshonos, Európába Kolumbusz Kristóf hozta be, azóta pedig szépen lassan az egész világot meghódította az egészséges finomság. A batátát nagyon változatosan lehet elkészíteni, ugyanúgy kell vele dolgozni, mint a hagyományos burgonyával. Izgalmas, változatos köretek, saláták, levesek, főzelékek készülhetnek belőle, de még fánk tésztájába is kerülhet.
Bár elkészítési módját tekintve olyan, mint a krumpli, kalóriatartalma mégis alacsonyabb, ezért diétázóknak remek választás. Az édesburgonya vitaminokban is dúskál, de ásványi anyagokban sem szenved hiányt. A gyökérgumó húsának színe a fajtától függően lehet fehér, narancssárga, sárga, rózsaszín és vörös. A legkedveltebb batáta a sárga húsú, ami zamatában hasonlít a sárgarépához és a sütőtökhöz, a lilát inkább az ínyencek éltetik, az aromájában a gesztenyére hasonlít, a fehér pedig édes, de nem annyira markáns ízű.
Érdemes vele kísérletezni és sokféleképpen kipróbálni. Az egyik legegyszerűbb elkészítési módja, ha egészben, sütőben sül. Az így készült édesburgonyát végig kell vágni, majd mindenféle finomsággal megtölteni, lehet szerényebb és gazdagabb dolgokkal is telepakolni, minden jól áll neki.
Egészben sült édesburgonya
![ébkct](https://kep.index.hu/1/0/3518/35180/351804/35180407_d009bafcc1440aa73b9ad5a9cb156c78_wm.jpg)
Hozzávalók 4 darabhoz
- 4 darab édesburgonya
- 4 evőkanál vaj
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
Az édesburgonyákat héjastól, folyó víz alatt alaposan mossuk meg, majd töröljük szárazra.
Az egészben hagyott batátákat minden oldalukon villával szurkáljuk meg, majd csomagoljuk ezüstpapírba. Helyezzük tepsibe a burgonyákat, majd toljuk 180 fokos előmelegített sütőbe 50-60 percre, amíg teljesen megpuhulnak.
A megsült krumplikat óvatosan csomagoljuk ki az ezüstpapírból, a legjobb, ha edényfogó kesztyűt húzunk a kezünkre.
A kicsomagolt krumplikat kés segítségével hosszában hasítsuk végig, nyissuk szét annyira, hogy a belsejéhez hozzá lehessen férni. Villa segítségével kicsit túrjunk bele a krumpli húsába, majd sóval és borssal fűszerezzük, minden krumpli belsejébe 1 evőkanál vaj is kerüljön.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!