Krémes krumplipüré brokkolival és sajttal: így még finomabb a hétvégi köret
Még a legjobb krumplipürére is ráfér néha egy kis újítás. Dobd fel brokkolival!
A köretek közül a krumpli a legnagyobb kedvenc, azon belül is sütve és püré formájában. Ha unod a megszokott felállást, csavarj egyet a jól ismert recepten, és a krumplipürét süsd meg sütőben, úgy a teteje ropogós lesz, belül viszont nagyon krémes marad.
Az alábbi recept azonban nemcsak ebben különbözik a hagyományostól, hanem az ízesítésében is eltér tőle. A puhára főtt krumpli mellé ugyanis nem csak vaj és tej kerül, rengeteg sajt és fokhagyma is gazdagítja. Utóbbit nem nyersen kevertük a pürébe, hanem előtte krémesre sütöttük, egészen átalakul az íze a sütőben, édeskés aromát kap.
Ha szeretnéd, a pürét mással is dúsíthatod, keverhetsz bele friss zöldfűszereket, többféle sajtot, chilit, akár párolt zöldségeket is.
A fokhagymafejet süssük meg e szerint a recept szerint 200 fokon.
A krumplit pucoljuk meg, vágjuk kockákra. A sajtot reszeljük le.
Amíg sül a fokhagyma, a krumplit lobogó, sós vízben főzzük puhára 15-20 perc alatt. Szűrjük le.
Adjuk a puha krumplihoz a vajat, majd nyomjuk rá a megsült fokhagymagerezdeket is. Az egészet krumplinyomóval pépesítsük.
Keverjük bele a tejet és a reszelt sajt felét is, majd sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
A krumplipürét öntsük egy kis méretű tepsibe vagy sütőtálba, szórjuk a tetejére a maradék sajtot. Toljuk a 200 fokos sütőbe 20 percre, míg a teteje aranybarna nem lesz.
Rögtön, melegen kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu