Így lesz valóban ropogós a sült krumpli: egy hozzávaló a titka

krumpliiiiii
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egyszerű, mégis nélkülözhetetlen alaprecept, amellyel tényleg ropogós lesz a burgonya.

A már sokat emlegetett Kenji López videói között bukkantam rá erre a receptre, ami úgy tökéletes, ahogy van, egyetlen pontján sem érdemes változtatni. A végeredmény elképesztően ropogós, fűszeres, izgalmas, nem csak állagban, ízben is zseniális.

Mitől lesz ropogós?

A titkos hozzávaló nem más, mint a szódabikarbóna. Sós, szódabikarbónás vízben kell előfőzni a krumplit, majd sütőben pirosra sütni. Az is fontos, hogy olívaolajos mázat kapjon a burgonya, az is hozzájárul a ropogósságához. 

Az olajat rozmaringgal és fokhagymával kell összemelegíteni, majd leszűrni, így a fűszerek átadják az aromáikat az olívának. A leszűrt fokhagymás alap sem megy kárba, a sütés végén a krumplihoz kell keverni, ráadásul így a fokhagyma sem kap túlzott hőkezelést a sütőben, nem lesz keserű.

Ropogós sült krumpli

krumpliii

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 0.5 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 kilogramm krumpli (sütni való)
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 1 marék rozmaring (friss)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 marék petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

A burgonyát pucoljuk meg, vágjuk negyedekbe, majd hasábokra. A rozmaringot aprítsuk össze, a fokhagymát reszeljük le.

Egy nagy lábasban melegítsünk 2 liter vizet, mikor forr, adjunk hozzá 2 evőkanál sót, a szódabikarbónát és a krumplit, alaposan keverjük össze. Ha forr, vegyük lejjebb a lángot, majd főzzük addig, míg a krumpli puha nem lesz.

Közben az olívaolajat melegítsük össze a rozmaringgal, fokhagymával és egy kis frissen őrölt borssal. Mikor a fokhagyma elkezd barnulni, vegyük le a tűzről, majd szűrjük le az olajat egy apró lyukú szitán. A rozmaringos-fokhagymás masszát tegyük félre, később még kelleni fog.

Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. 

Mikor kész a krumpli, szűrjük le, hagyjuk lecsöpögni, majd forgassuk a leszűrt olajba. Ízlés szerint sózzuk-borsozzuk. Óvatosan keverjük össze, hogy a krumpli ne nagyon törjön össze, de vonja be az olaj.

Öntsük a burgonyát egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsibe, egyenletesen oszlassuk el, hogy ne fedjék egymást a hasábok. Első körben süssük 20 percig. Mikor letelt az idő, egy spatula segítségével óvatosan forgassuk át a krumplikat, majd tegyük vissza a sütőbe 30-40 percre, közben párszor forgassuk, rázogassuk. Mikor a krumpli aranybarna és ropogós, készen van.

A kész krumplikra kanalazzuk rá a rozmaringos fokhagymát, amit leszűrtünk, illetve szórjuk meg petrezselyemmel. Keverjük alaposan össze.

Köretként vagy nassolnivalóként tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük