Paradicsomszószos polenta-pizza sok zöldséggel: a kukoricadarától lesz ennyire finom
A mindenmentes és teljesen vegán polentapizza teljesen új értelmet ad a megszokott ételnek.
A polenta vagy puliszka régebben igen kedvelt étel volt, ma már méltatlanul mellőzött, pedig olcsó, laktató és nem utolsósorban nagyon finom, érdemes lenne gyakrabban fogyasztani. A puliszka lényegében kukoricakása: a kukoricadarát vízben, sóval főzik meg, míg sűrű, kanalazható állaga nem lesz. Ennél azonban sokkal izgalmasabban is el lehet készíteni, tejben főzve, vajjal, sajttal krémesítve, vagy mint az alábbi receptben, sütőben sütve.
Hogy az alap is különleges legyen, parmezánt kevertünk bele, majd pirított gombás-hagymás feltéttel koronáztuk meg. Ha köretként kínálnád, el is hagyhatod a plusz kiegészítőket róla, ha pedig főételként, akkor akár még paradicsomszósszal, sőt bolognaival is nyakon öntheted, majd sajttal borítva told a sütőbe.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Béleljünk ki egy kisebb méretű, kb. 20x20 centis tepsit sütőpapírral.
A gombát és a hagymát tisztítsuk meg, mindkettőt vágjuk szeletekre. A fokhagymát pucoljuk meg, reszeljük le.
Forrósítsunk olívaolajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a gombát és a hagymát. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítsük. Alacsony lángon dinszteljük, míg puhák nem lesznek a zöldségek, és a gomba leve el nem párolog. Ha elkészült, mehet rá a fokhagyma, azzal is pirítsuk 1 percig.
Közben forrósítsuk fel a vizet egy lábasban. Mikor forr, több részletben adjuk hozzá a kukoricadarát, majd folyamatos kevergetés mellett főzzük, míg besűrűsödik. Ha túl sűrűnek érezzük, mehet még bele egy kevés víz. Sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a parmezánt.
Öntsük a kész polentát a tepsibe, egyengessük el benne, kb. 3 centi vastag legyen. A tetején oszlassuk el a gombás keveréket.
Toljuk a sütőbe 10 percre, míg a széle picit meg nem pirul.
Szeletekre vágva kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu