
Isteni sütőtökfasírt nem csak hamburgerbe: szaftos, fűszeres és laktató

Zabpehely a zöldségpogácsa alapja, így tele van rosttal, tökéletes választás ebédre, mert nagyon laktató.
Ha te is a hamburgerrajongók táborát erősíted, de néha kipróbálnál valami újdonságot, teszteld le ezt a zöldségpogácsát, megfelelő fűszerezéssel és alapanyagokkal ugyanolyan finom és laktató lesz, mint a húsos.
A sütőtök püré formájában kerül a fasírtba, ezt megveheted készen is, de akár a maradék sült vagy főtt tököt is pürésítheted hozzá. Hogy tartalmas legyen, az őszi zöldség mellé csicseriborsó is kerül. Száraz alapanyagként zabpehely gazdagítja a kompozíciót, ennek köszönhetően rostban gazdag lesz a zöldségfasírt, úgyhogy garantáltan jóllaksz vele.
Az alábbi recept nemcsak húsmentes, hanem vegán is, ugyanis lenmagtojás kerül bele, ez fogja össze az alapanyagokat. Ha nem ragaszkodsz a növényi hozzávalókhoz, bátran használhatsz rendes tojást is.
Sütőtökfasírt

Hozzávalók 4 darabhoz
- 1 ek őrölt lenmag
- 3 ek víz
- 360 gramm csicseriborsó (konzerv)
- 250 gramm sütőtökpüré
- 130 gramm zabpehely (kis szemű)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 tk olasz fűszerkeverék
- 1 tk füstölt paprika
- 1 tk mustár
- ízlés szerint só, bors
- olaj (a sütéshez)
Elkészítés:
Az őrölt lenmagot keverjük össze a vízzel, majd hagyjuk állni 5 percig, míg megszívja magát, zselés állaga lesz.
A hagymákat hámozzuk meg, a vöröset vágjuk finomra, a fokhagymát zúzzuk össze. Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, majd dinszteljük meg rajta a hagymát pár perc alatt. Adjuk hozzá a fokhagymát is, 1 percig pirítsuk. Vegyük le a tűzről.
A csicseriborsót szűrjük le, öblítsük át. Egy villa vagy krumplinyomó segítségével pürésítsük, de nem baj, ha itt-ott darabos marad.
Egy tálban keverjük össze a csicseriborsót, a sütőtökpürét és a zabpelyhet. Adjuk hozzá a fűszereket, a mustárt, a lenmagtojást és a dinsztelt hagymákat. Sózzuk, borsozzuk a masszát, dolgozzuk össze. Készítsünk belőle 4 darab pogácsát.
Forrósítsunk olajat egy serpenyőben, majd süssük meg a sütőtökfasírtokat két adagban, oldalanként 3-4 percig.
Saláta mellé vagy hamburgerbucival kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!