Édes és pihe-puha az olaszok fánkja: a bombolini vaníliás töltelékkel a legfinomabb

bombolonicover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Illatos, lágy tésztájú fánk, úgy, ahogy az olaszok szeretik. Az eszményi bombolini vaníliakrémmel a legtökéletesebb.

Olaszország fánkcsodái közül írtunk már a krumplis tésztájú zeppoláról, de az olaszok töltött fánkkal is büszkélkedhetnek, amely cukros bundát kap. Bár falatozhatjuk töltelék nélkül is, a legfinomabb bőséges vaníliakrémmel megpakolva. A kelt tészta különleges aromáját a reszelt narancshéj adja, de ha az olaszok töltelék nélkül készítik a fánkot, a narancsot almára vagy körtére cserélik, így nagyobb arányban kerül gyümölcshús a tésztába.

Olaszországban járva gyakran találkozhatunk a pufi, bőséges tölteléket rejtő fánkokkal. A fánkok mérete régiónként változik, van olyan város, ahol nagyobb fánkokat szaggatnak, és van olyan is, ahol a tömör, egészen apró gombócok népszerűek. A bombolini töltve a legfinomabb, a kedvelt verziók közé tartozik a nutellás, citromkrémes, pisztáciás és az én személyes kedvencem, a vaníliakrémes. A fánkok töltése úgy a legegyszerűbb, ha az oldalánál vagy a tetején középen egy fakanál végének a segítségével lyukat fúrunk, amibe habzsákkal beletöltjük a lágy krémet.

Bombolini

bombolonict

Hozzávalók 10 darabhoz:

  • 200 milliliter tej
  • 20 gramm élesztő
  • 550 gramm liszt
  • 60 gramm cukor
  • 75 gramm olaj
  • 2 darab tojás
  • fél narancs reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor (10 gramm)
  • olaj a sütéshez
  • cukor a forgatáshoz
Recept idők

Elkészítés:

A langyos tejet öntsük egy nagy tálba, morzsoljuk bele az élesztőt, majd egy villa vagy az ujjaink segítségével keverjük el a tejben. Ezután a cukor, olaj, 2 darab tojás, fél narancs reszelt héja és a vaníliás cukor is a tálba kerül. Elkezdjük összekeverni az alapanyagokat, miközben apránként hozzáadagoljuk a lisztet is. Lágy, nem ragadós, jól dolgozható tésztát dagasztunk. A tésztát konyharuhával lefedjük, meleg helyen 2-3 óra alatt a duplájára kel.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán 1,5 centiméter vastagságúra nyújtjuk, egy pohár vagy 8 centiméter átmérőjű kör alakú formával kiszúrjuk a tésztát. A fánkokat sütőpapírral bélelt tepsire vagy tálcára helyezzük, lefedjük folpackkal és konyharuhával, majd hagyjuk 30-60 percet pihenni.

A fánkokat bő olajban mindkét oldalán aranybarna színűre sütjük, még melegen cukorba forgatjuk, utána tálcára helyezzük. Egy fakanál végével átszúrjuk a fánkok közepét, vigyázva, nehogy átlyukasszuk a tészta alját. A vaníliás krémet habzsák segítségével a fánkba töltjük.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük