Édes és pihe-puha az olaszok fánkja: a bombolini vaníliás töltelékkel a legfinomabb
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
Illatos, lágy tésztájú fánk, úgy, ahogy az olaszok szeretik. Az eszményi bombolini vaníliakrémmel a legtökéletesebb.
Olaszország fánkcsodái közül írtunk már a krumplis tésztájú zeppoláról, de az olaszok töltött fánkkal is büszkélkedhetnek, amely cukros bundát kap. Bár falatozhatjuk töltelék nélkül is, a legfinomabb bőséges vaníliakrémmel megpakolva. A kelt tészta különleges aromáját a reszelt narancshéj adja, de ha az olaszok töltelék nélkül készítik a fánkot, a narancsot almára vagy körtére cserélik, így nagyobb arányban kerül gyümölcshús a tésztába.
Olaszországban járva gyakran találkozhatunk a pufi, bőséges tölteléket rejtő fánkokkal. A fánkok mérete régiónként változik, van olyan város, ahol nagyobb fánkokat szaggatnak, és van olyan is, ahol a tömör, egészen apró gombócok népszerűek. A bombolini töltve a legfinomabb, a kedvelt verziók közé tartozik a nutellás, citromkrémes, pisztáciás és az én személyes kedvencem, a vaníliakrémes. A fánkok töltése úgy a legegyszerűbb, ha az oldalánál vagy a tetején középen egy fakanál végének a segítségével lyukat fúrunk, amibe habzsákkal beletöltjük a lágy krémet.
Bombolini
Hozzávalók 10 darabhoz
- 200 milliliter tej
- 20 gramm élesztő
- 550 gramm liszt
- 60 gramm cukor
- 75 gramm olaj
- 2 darab tojás
- 0.5 narancs reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor (10 gramm)
- olaj a sütéshez
- cukor a forgatáshoz
Elkészítés:
A langyos tejet öntsük egy nagy tálba, morzsoljuk bele az élesztőt, majd egy villa vagy az ujjaink segítségével keverjük el a tejben. Ezután a cukor, olaj, 2 darab tojás, fél narancs reszelt héja és a vaníliás cukor is a tálba kerül. Elkezdjük összekeverni az alapanyagokat, miközben apránként hozzáadagoljuk a lisztet is. Lágy, nem ragadós, jól dolgozható tésztát dagasztunk. A tésztát konyharuhával lefedjük, meleg helyen 2-3 óra alatt a duplájára kel.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett deszkán 1,5 centiméter vastagságúra nyújtjuk, egy pohár vagy 8 centiméter átmérőjű kör alakú formával kiszúrjuk a tésztát. A fánkokat sütőpapírral bélelt tepsire vagy tálcára helyezzük, lefedjük folpackkal és konyharuhával, majd hagyjuk 30-60 percet pihenni.
A fánkokat bő olajban mindkét oldalán aranybarna színűre sütjük, még melegen cukorba forgatjuk, utána tálcára helyezzük. Egy fakanál végével átszúrjuk a fánkok közepét, vigyázva, nehogy átlyukasszuk a tészta alját. A vaníliás krémet habzsák segítségével a fánkba töltjük.
Fotó: Getty Images