Fahéjas, sütőtökös pite, avagy gibenyica omlós tésztával: régi, bevált recept szerint

sütőtököspite
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Amíg tart a sütőtök szezonja, kötelező belőle pitét sütni, és ha már nekiállsz, próbáld ki a hagyományos gibenyica receptjét.

Férjem családja vajdasági, tőlük kaptam meg a tökéletes gibenyica, avagy a tökös pite receptjét. Nagyon egyszerű hozzávalókból és technikával készül a sütemény, így mindenkinek bátran ajánlom az elkészítését.

Az omlós tészta zsírral vagy margarinnal készül, a nedves hozzávaló pedig nem más, mint a sós, langyos víz. Ettől áll össze, ettől lesz egyszerre sós, mégis édes a végeredmény. Bár nem képezi az eredeti recept részét, én egy zacskó vaníliás cukrot is csempésztem a tésztába, de ez nyugodtan elhagyható. 

A gibenyica a töltelékrajongóknak kedvez igazán, ugyanis maga a tészta eltörpül a fahéjas-sütőtökös réteg mellett, főleg, ha a hagyományos recept szerint, nagy méretű tepsiben sütöd. Én egy közepesben teszteltem le, picit vastagabb tésztával, de biztosan ki fogom próbálni az eredeti arányokkal is.

Sütőtökös pite, gibenyica

sütőtököspite2

Hozzávalók 24 szelethez

Tészta:

  • 60 dekagramm liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor (bourbon)
  • 25 dekagramm zsír/margarin
  • 1.5 dl meleg víz
  • 0.5 tk
  • 1 darab tojássárgája
  • 1 darab tojásfehérje (kenéshez)

Töltelék:

  • 1.3 kg reszelt, megtisztított sütőtök
  • 16 dekagramm cukor
  • 1.5 ek fahéj
  • zsemlemorzsa (alá)
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

A reszelt sütőtököt hagyjuk picit állni, ha levet ereszt, nyomkodjuk ki. Utána keverjük össze a cukorral és a fahéjjal.

A lisztet szitáljuk át, keverjük össze a vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a zsírt vagy a puha margarint, morzsoljuk vele össze. 

A meleg vízben keverjük el a sót. Adjuk a sós vizet és a tojássárgáját a lisztes morzsához, dolgozzuk össze a tésztát. 

Szedjük ketté a tésztát, majd nyújtsuk az egyik felét a tepsink méretére. Ha vastagabb tésztát szeretnénk, kb. 23x33 centis tepsit használjunk, ha vékonyabbat, kb. 35x33 centiset. (Az eredeti receptben vékonyra készítik.)

Béleljük ki sütőpapírral a tepsit, majd tegyük bele a tésztát. Szórjunk rá egy kevés zsemlemorzsát. A sütőtököt, ha szükséges, még nyomkodjuk ki, majd oszlassuk el a tésztán. 

Nyújtsuk ki a tészta másik felét is a tepsink méretére, majd tegyük a töltelék tetejére. Szurkáljuk meg villával pár helyen, majd kenjük le a tojásfehérjével.

Toljuk a forró sütőbe 60 percre, de nézzünk rá már picit előbb is.

Hagyjuk hűlni, mielőtt szeletelnénk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük