Napsárga, krémes sütőtökös rizottó – Hús nélkül is laktató egytálétel

sütőtökös rizottó
Legolvasottabb cikkek
Ez is érdekelhet
Friss és ropogós

Hűvös őszi estéken igazi szívet és szemet melengető étel ez a színes, illatos és krémes sütőtökös rizottó.

A rizottót egy időben félve nézegettem az étlapokon, ahol az előételek után, a tészták alatt bújt meg csendesen. Nem tudtam eldönteni, hogy vajon jóllakom-e vele, ezért inkább a tésztákból választottam.

A jó rizottó bizony tökéletes és laktató főétel, amelyet rengetegféle zöldséggel fel lehet dobni. A rizottó nem a vasárnapi ebéd maradék rizséből, hanem legtöbbször speciális, arborio, baldo vagy carnaroli rizsfajtákból készül, de bármilyen rizottórizs megfelel hozzá. 

A technológia

A technológiája is speciális, mert nem lehet csak úgy magára hagyni - folyamatos keverést igényel, különben a rizs leragad és/vagy elszíneződik. Ezt követően kell a folyadékkal felönteni, és még ilyenkor sem vonulhatunk be nyugodtan olvasgatni, mert a folyadékot fokozatosan kell hozzáönteni, addig, amíg a rizs annyi levet szív magába, amennyit csak bír. Ilyenkor a rizsben lévő keményítő szétárad az ételben, amitől a rizottó finom puha lesz. Arra figyeljünk, hogy ne főzzük túl, ahogy magába szívta az összes folyadékot, vegyük le a tűzről, és hagyjuk letakarva, hadd puhuljon a saját gőzében. Így lesz egyszerre selymes és mégis harapható. 

Sütőtökös rizottó

sütőtökös rizottó recept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 300 gramm rizottórizs (Arborio)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 1 deciliter száraz fehérbor
  • 10 dekagramm vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 70 dekagramm sütőtök
  • 5 dekagramm parmezán
  • 1 kávéskanál szerecsendió
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint fehér bors
Recept idők

Elkészítés:

A tököt vágjuk kis kockákra, sós vízben főzzük puhára, majd botmixerrel pürésítsük. A hagymát és a fokhagymát is vágjuk finomra, majd a vaj felén dinszteljük meg. Tegyük rá a rizst, pirítsuk meg. Öntsük rá a fehérbort, és várjuk meg, amíg magába szívja. Kevergessük folyamatosan, és közben apránként öntögessük hozzá a zöldségalaplevet. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, majd keverjük hozzá a sütőtökpürét. 

A maradék vajat és a parmezánt is keverjük hozzá, majd egy utolsó nagyot keverjünk rajta. 

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük