![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Napsárga, krémes sütőtökös rizottó – Hús nélkül is laktató egytálétel
![sütőtökös rizottó](https://kep.index.hu/1/0/3025/30254/302549/30254993_2322843_22f22f45bcaab098a7a5f47397b83c70_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Hűvös őszi estéken igazi szívet és szemet melengető étel ez a színes, illatos és krémes sütőtökös rizottó.
A rizottót egy időben félve nézegettem az étlapokon, ahol az előételek után, a tészták alatt bújt meg csendesen. Nem tudtam eldönteni, hogy vajon jóllakom-e vele, ezért inkább a tésztákból választottam.
A jó rizottó bizony tökéletes és laktató főétel, amelyet rengetegféle zöldséggel fel lehet dobni. A rizottó nem a vasárnapi ebéd maradék rizséből, hanem legtöbbször speciális, arborio, baldo vagy carnaroli rizsfajtákból készül, de bármilyen rizottórizs megfelel hozzá.
A technológia
A technológiája is speciális, mert nem lehet csak úgy magára hagyni - folyamatos keverést igényel, különben a rizs leragad és/vagy elszíneződik. Ezt követően kell a folyadékkal felönteni, és még ilyenkor sem vonulhatunk be nyugodtan olvasgatni, mert a folyadékot fokozatosan kell hozzáönteni, addig, amíg a rizs annyi levet szív magába, amennyit csak bír. Ilyenkor a rizsben lévő keményítő szétárad az ételben, amitől a rizottó finom puha lesz. Arra figyeljünk, hogy ne főzzük túl, ahogy magába szívta az összes folyadékot, vegyük le a tűzről, és hagyjuk letakarva, hadd puhuljon a saját gőzében. Így lesz egyszerre selymes és mégis harapható.
Sütőtökös rizottó
![sütőtökös rizottó recept](https://kep.index.hu/1/0/3025/30255/302550/30255083_45004890f30fbae36b4f1558a16ce791_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 300 gramm rizottórizs (Arborio)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 liter zöldségalaplé
- 1 deciliter száraz fehérbor
- 10 dekagramm vaj
- 1 gerezd fokhagyma
- 70 dekagramm sütőtök
- 5 dekagramm parmezán
- 1 kávéskanál szerecsendió
- ízlés szerint só
- ízlés szerint fehér bors
Elkészítés:
A tököt vágjuk kis kockákra, sós vízben főzzük puhára, majd botmixerrel pürésítsük. A hagymát és a fokhagymát is vágjuk finomra, majd a vaj felén dinszteljük meg. Tegyük rá a rizst, pirítsuk meg. Öntsük rá a fehérbort, és várjuk meg, amíg magába szívja. Kevergessük folyamatosan, és közben apránként öntögessük hozzá a zöldségalaplevet. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, majd keverjük hozzá a sütőtökpürét.
A maradék vajat és a parmezánt is keverjük hozzá, majd egy utolsó nagyot keverjünk rajta.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!