
Sütöttél már micset? A titok a jól bekevert hús, na meg a faszéngrill!
Muzsdéjjal az igazi vámpírűző
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Aki járt már életében Erdélyben, alighanem evett már micset, vagy más néven: mititeit. Mivel itt a grillszezon, és a mics éppen grillen készül, vegyük fel ezt is a repertoárba, nem bánjuk meg! Különösen, ha szép emlékeink vannak róla.
A mics a román konyha jellegzetes étele, habár a darált húsokból álló, fűszerekkel összegyúrt, ujjnyi húsrudacskák valamilyen változatban az egész Balkánon megtalálhatók. A húst a micsben a szódabikarbóna lazítja, jellegzetes bukéját pedig a háromféle hús: marha, bárány, sertés, és a borsikafű - meg persze a faszéngrill adja.
Jellemzően mustárral és kenyérrel fogyasztják, de szokták muzsdéjjal is adni, ami nem más, mint egy brutálisan erős fokhagymapép. Nincs is benne más, mint fokhagyma, só és olaj, mozsárban krémesre dolgozva.
Variációk fokhagymára
A muzsdéjon lehet egyébként még tovább dolgozni, felüthetjük mustárral, paradicsommal, vagy ha az ízén nem szeretnénk módosítani, csak az erősségén, akkor vízzel is. Érdemes mindegyiket kipróbálni, habár lehetőleg nem este, lefekvés előtt...
Mics és muzsdéj

Hozzávalók 4 adaghoz
- 30 dekagramm darált sertéshús
- 30 dekagramm A micshez darált marhahús
- 30 gramm darált bárányhús
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál borsikafű (csombor)
- 1 ízlés szerint só&bors
- 2 fej A muzsdéjhoz fokhagyma
- 0.5 kávéskanál só
- 4 evőkanál olaj
Elkészítés:
Grillen minden oldalát pirosra sütjük.
A muzsdéjhoz meghámozzuk a fokhagymát, és mozsárban a sóval összetörjük. Az olajat apránként csorgatjuk hozzá, közben a mozsárral folyamatosan gyömöszöljük, hogy felvegye az olajat. Akkor jó, ha olyan selymes lesz, mint a majonéz.
Na jó, csak vicceltünk a mozsárral, jó lesz az robotgépben, vagy botmixerrel is, ha nincs időd vagy türelmed.