Sütöttél már micset? A titok a jól bekevert hús, na meg a faszéngrill!
Muzsdéjjal az igazi vámpírűző
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Aki járt már életében Erdélyben, alighanem evett már micset, vagy más néven: mititeit. Mivel itt a grillszezon, és a mics éppen grillen készül, vegyük fel ezt is a repertoárba, nem bánjuk meg! Különösen, ha szép emlékeink vannak róla.
A mics a román konyha jellegzetes étele, habár a darált húsokból álló, fűszerekkel összegyúrt, ujjnyi húsrudacskák valamilyen változatban az egész Balkánon megtalálhatók. A húst a micsben a szódabikarbóna lazítja, jellegzetes bukéját pedig a háromféle hús: marha, bárány, sertés, és a borsikafű - meg persze a faszéngrill adja.
Jellemzően mustárral és kenyérrel fogyasztják, de szokták muzsdéjjal is adni, ami nem más, mint egy brutálisan erős fokhagymapép. Nincs is benne más, mint fokhagyma, só és olaj, mozsárban krémesre dolgozva.
Variációk fokhagymára
A muzsdéjon lehet egyébként még tovább dolgozni, felüthetjük mustárral, paradicsommal, vagy ha az ízén nem szeretnénk módosítani, csak az erősségén, akkor vízzel is. Érdemes mindegyiket kipróbálni, habár lehetőleg nem este, lefekvés előtt...
Mics és muzsdéj
Hozzávalók 4 adaghoz
- 30 dekagramm darált sertéshús
- 30 dekagramm A micshez darált marhahús
- 30 gramm darált bárányhús
- 1 fej hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál borsikafű (csombor)
- 1 ízlés szerint só&bors
- 2 fej A muzsdéjhoz fokhagyma
- 0.5 kávéskanál só
- 4 evőkanál olaj
Elkészítés:
Grillen minden oldalát pirosra sütjük.
A muzsdéjhoz meghámozzuk a fokhagymát, és mozsárban a sóval összetörjük. Az olajat apránként csorgatjuk hozzá, közben a mozsárral folyamatosan gyömöszöljük, hogy felvegye az olajat. Akkor jó, ha olyan selymes lesz, mint a majonéz.
Na jó, csak vicceltünk a mozsárral, jó lesz az robotgépben, vagy botmixerrel is, ha nincs időd vagy türelmed.