Sütve vagy anélkül: mákos guba meggyel, jól áll neki a szezongyümölcs
Sütve, vagy anélkül is készülhet a meggyes-mákos guba

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A mákos guba évszaktól függetlenül népszerű étel, amit nagy valószínűleg két dolognak köszönhet: finom, és egyszerű elkészíteni. Mi kell még? Hát, egy kis csavar ráférne, dobjuk fel például meggyel, éppen szezonja van!

A meggy és a mák klasszikus párosítás, gondoljunk csak a meggyes-mákos rétesre. Ezzel az ízkombinációval tehát nagyot nem tévedhetünk, ráadásul jól jön, ha a cukros mák édességét kiegészítjük egy kis savanyúval.

A kész mákos gubát van, aki még egyszer összesüti a sütőben, amitől még ízletesebb lesz, hiszen a mák kissé megpörkölődik, így jobban kiereszti az aromáját. Ezt a trükköt a meggyes felállásban is el lehet sütni, ártani biztosan nem fog. Szeletelhetjük, vagy kanállal is szedhetjük, ízléstől függően.

Öntetként készíthetünk hozzá vaníliasodót, vagy csorgathatunk rá mézet, de én azt is megértem, akinek már ennyi is elég a jóból.

Fotó: Shutterstock

Meggyes-mákos guba

meggyes-mákos guba

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 8 darab kifli
  • 1 liter tej
  • 15 dekagramm mák
  • 10 dekagramm cukor
  • 1 evőkanál vaníliakivonat (vagy vanília más formában)
  • 2 marék magozott meggy

Elkészítés:

Feltesszük melegedni a tejet a vaníliakivonattal.

Amíg felmelegszik, a meggyet kimagozzuk (vagy elővesszük a mélyhűtőből a magozott meggyet), a kiflit 2 cm széles korongokra vágjuk. Egy megfelelően nagy méretű tálba szórjuk mindkettőt.

Megdaráljuk a mákot a cukorral együtt. Ha darált mákot vettünk, akkor összekeverjük (por)cukorral, és rászórjuk a kiflire.

Ez alatt a tej felmelegedett. Beleöntjük ezt is a tálba, és jól összekeverjük, hogy sehol se maradjon száraz.

Ha szándékunkban áll összesütni, akkor már az elején bekapcsoljuk a sütőt, hogy felmelegedjen, és tűzálló tálat használunk. 5-7 perc elég is neki.
Ezt is szeretjük