![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Sütve vagy anélkül: mákos guba meggyel, jól áll neki a szezongyümölcs
Sütve, vagy anélkül is készülhet a meggyes-mákos guba
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Gyere Te is
Friss és
Ropogós
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A mákos guba évszaktól függetlenül népszerű étel, amit nagy valószínűleg két dolognak köszönhet: finom, és egyszerű elkészíteni. Mi kell még? Hát, egy kis csavar ráférne, dobjuk fel például meggyel, éppen szezonja van!
A meggy és a mák klasszikus párosítás, gondoljunk csak a meggyes-mákos rétesre. Ezzel az ízkombinációval tehát nagyot nem tévedhetünk, ráadásul jól jön, ha a cukros mák édességét kiegészítjük egy kis savanyúval.
A kész mákos gubát van, aki még egyszer összesüti a sütőben, amitől még ízletesebb lesz, hiszen a mák kissé megpörkölődik, így jobban kiereszti az aromáját. Ezt a trükköt a meggyes felállásban is el lehet sütni, ártani biztosan nem fog. Szeletelhetjük, vagy kanállal is szedhetjük, ízléstől függően.
Öntetként készíthetünk hozzá vaníliasodót, vagy csorgathatunk rá mézet, de én azt is megértem, akinek már ennyi is elég a jóból.
Fotó: Shutterstock
Meggyes-mákos guba
![meggyes-mákos guba](https://kep.index.hu/1/0/2909/29097/290971/29097131_6cc14308905fee72c147212b999cfb7e_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 8 darab kifli
- 1 liter tej
- 15 dekagramm mák
- 10 dekagramm cukor
- 1 evőkanál vaníliakivonat (vagy vanília más formában)
- 2 marék magozott meggy
Elkészítés:
Feltesszük melegedni a tejet a vaníliakivonattal.
Amíg felmelegszik, a meggyet kimagozzuk (vagy elővesszük a mélyhűtőből a magozott meggyet), a kiflit 2 cm széles korongokra vágjuk. Egy megfelelően nagy méretű tálba szórjuk mindkettőt.
Megdaráljuk a mákot a cukorral együtt. Ha darált mákot vettünk, akkor összekeverjük (por)cukorral, és rászórjuk a kiflire.
Ez alatt a tej felmelegedett. Beleöntjük ezt is a tálba, és jól összekeverjük, hogy sehol se maradjon száraz.
Ha szándékunkban áll összesütni, akkor már az elején bekapcsoljuk a sütőt, hogy felmelegedjen, és tűzálló tálat használunk. 5-7 perc elég is neki.
Amíg felmelegszik, a meggyet kimagozzuk (vagy elővesszük a mélyhűtőből a magozott meggyet), a kiflit 2 cm széles korongokra vágjuk. Egy megfelelően nagy méretű tálba szórjuk mindkettőt.
Megdaráljuk a mákot a cukorral együtt. Ha darált mákot vettünk, akkor összekeverjük (por)cukorral, és rászórjuk a kiflire.
Ez alatt a tej felmelegedett. Beleöntjük ezt is a tálba, és jól összekeverjük, hogy sehol se maradjon száraz.
Ha szándékunkban áll összesütni, akkor már az elején bekapcsoljuk a sütőt, hogy felmelegedjen, és tűzálló tálat használunk. 5-7 perc elég is neki.
Olvasd el ezt is!