A svéd csokoládétortának nincsen párja: csupa csoki tészta eszpresszóval megbolondítva
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ez a liszt nélküli svéd desszert nem csak elképesztően finom, de gyorsan összeállítható és napokkal később sem szárad ki.
Többféle csokoládétorta-receptet osztottunk már meg veletek, de ilyet még egyet sem: ebben se liszt, se darált mandula nincs, a tésztája szó szerint csak csokoládé, amit egy kis eszpresszó bolondít meg. Igazi koffeinbomba minden egyes szelet, egész nap pörögni fogunk a svédek süteményétől.
A svéd desszert, avagy a kladdkaka, magyar fordításban ragacsos tortát jelent, ami arra utal, hogy a sok-sok csokitól, vajtól és kávétól, ami a tésztájában van, szaftos marad több nap után is. Azért a sütéssel vigyázzunk, mert magas hőfokon könnyedén ki lehet szárítani.
Svéd csokoládétorta
Hozzávalók 8 szelethez
- 250 gramm vaj
- 250 gramm étcsokoládé (70%-os)
- 100 milliliter eszpresszó
- 4 darab tojás
- 180 gramm cukor
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- 1 csipet só
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Vajazzunk ki egy kb. 25 cm-es tortaformát, az aljára tegyünk sütőpapírt is.
Nagyon alacsony lángon melegítsük össze a vajat és az étcsokoládét, akár vízgőz felett is megtehetjük. Ha elolvadtak az alapanyagok, keverjük bele az eszpresszót, tegyük félre.
Keverjük össze a tojást a cukorral és a vaníliás cukorral, amíg habos nem lesz.
Keverjük bele a csokoládés krémet a tojásos keverékbe, addig keverjük, míg krémes, homogén nem lesz. Adjuk hozzá a sót.
Öntsük a tésztát az előkészített formába, 40-45 percig süssük. Hagyjuk a formában kihűlni. Porcukorral megszórva, tejszínhabbal tálaljuk.
Fotó: Getty Images