Ellenállhatatlan svéd húsgolyó: barna mártással és áfonyaszósszal az igazi

shcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A svéd konyha egyik legkedveltebb fogása az ínycsiklandó húsgolyó, melyet tésztával és sült krumplival is jólesik fogyasztani, ha azonban hagyományosan kóstolnád, akkor áfonyaszósz és barna mártás is kerüljön mellé.

A svéd húsgolyó hagyományosan darált marha- vagy borjúhúsból készül, én azonban amondó vagyok, bátran szabályt szeghetsz, ha neked jobban tetszik, akkor pulykahúsból is összedobhatod, de keverheted is kétféléből. A fűszerezés is változatosan történhet, vannak receptek, melyekbe egyáltalán nem kerül hagyma, és ismertek olyan változatok is, melyekben az intenzív ízélmény kedvéért Worcestershire-szószból 1-2 evőkanálnyi kerül a darált húshoz.

A svédek amikor csak tehetik, élvezik a természet közelségét, az erdőben tett sétáik során gyűjtögetnek, nagyon szeretik a bogyós gyümölcsöket, legnagyobb kedvencük az áfonya, melyből egyszerű szószt készítenek. Ha hagyományosan kínálod, a kissé savanykás szósz kötelező a húsgolyó mellé, én is csak arra tudlak biztatni, hogy így készítsd el ezt a nagyszerű fogást, mely garantáltan a család és barátok kedvencévé válik.

Svéd húsgolyó mártással és áfonyaszósszal

shgct

Hozzávalók 4 személyre

Húsgolyó:

  • 2 darab zsemle
  • tej szükség szerint
  • 600 g darált hús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 késhegynyi szerecsendió
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 evőkanál liszt
  • kevés olaj

Szósz:

  • 150 g mirelit áfonya
  • 80 g cukor

Barna mártás:

  • 20 g vaj
  • 1 evőkanál liszt
  • 400 ml alaplé (marhahús)
  • 50 ml tejszín
Recept idők

Elkészítés:

Húsgolyó:

A zsemlét áztassuk tejbe.

A darált húst tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát reszelve, fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval és füstölt paprikával. A lisztet is szórjuk rá, a zsemlét kinyomkodva tegyük hozzá. Dolgozzunk belőle jól formázható masszát.

A keveréket fedjük le fóliával, és tegyük hűtőbe 1 órát pihenni.

Pihentetés után a masszából formázzunk tetszőleges húsgolyókat, majd kevés, forró olajon 8-12 percig süssük a labdákat. Utána tegyük a kisült golyókat sütőpapírral bélelt tepsire, toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 10-12 percre.

Áfonyaszósz:

A mirelit áfonyát a cukorral együtt tegyük lábasba, közepes láng felett kezdjük el melegíteni, ha szükségesnek látjuk, kevés vizet csorgassunk hozzá. Amikor a gyümölcs összeesett (körülbelül 8-10 perc), zárjuk el a lángot a lábas alatt.

Barna mártás:

A vajat olvasszuk fel, utána szórjuk rá a lisztet, és 1-2 percig pirítsuk, majd lassan, folyamatosan keverve csorgassuk hozzá az alaplevet, keverjük addig, amíg sima lesz a mártás. Az utolsó körben a tejszínt is adjuk hozzá, 2-3 perc alatt forraljuk egybe.

A húsgolyókat mártással, szósszal és krumplipürével kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük