Szabolcsi sárgatúró a húsvéti asztalra: mazsolával dúsítva is elkészítheted

42616706 3252912 f3c0297bb556774a2e5e73dcc35e703e wm
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elképzelhetetlen a húsvét sárgatúró nélkül, a hagyományok szerint a levét is meg lehet inni.

A különleges húsvéti finomság valláshoz kapcsolódó étel, görög és római katolikus hitűek is készítik. A sárgatúró néhány alapanyagból készül, fő alkotóelemei a tej, tojás és a cukor. Az alapot bátran lehet gazdagítani, a cukrot lehet keverni, a kristály mellé kerüljön vaníliás cukor, az ízesítők közül pedig a fahéj vagy szegfűszeg is jól áll neki. A hagyományos ételt mazsolával dúsítva is érdemes kipróbálni.

A hagyományok szerint a pászkaszentelést a vasárnapi húsvéti mise után tartották, vannak olyan települések, ahol ma is él ez a tradíció. Ilyenkor az asszonyok az ételeket erre az alkalomra tartogatott kosárba pakolják, ünnepi terítővel letakarva elviszik a misére, majd a szertartás végén lekerül a terítő, hogy a pap megszentelhesse a húsvéti finomságokat, melyeket otthon a család elfogyaszt.

Amire figyelj

A sárgatúró elkészítése nem nehéz, de nagyon könnyű elrontani, a leggyakoribb hiba, hogy odaég. Hogy ezt elkerüld, használj tapadásmentes fazekat, és alacsony láng felett melegítsd a tejet, közben folyamatosan kevergesd addig, amíg darabos nem lesz.

A túró lecsepegtetett levét fogd fel egy edényben, ha szeretnéd, meg is ihatod, hagyománytisztelő helyeken a mai napig tartják ezt a szokást.

Szabolcsi sárgatúró

stct

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 10 darab tojás
  • 1 liter tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 8 evőkanál kristálycukor
  • ízlés szerint mazsola
Recept idők

Elkészítés:

A tojásokat üssük fel egy tálba és lazán keverjük össze.

A tejet öntsük magas falú lábasba, adjuk hozzá a vaníliás cukrot és kristálycukrot, közben kezdjük el melegíteni alacsony láng felett, majd 2-3 perc után a tojásokat csorgassuk hozzá, ha használunk, mazsola is mehet bele. Folyamatosan kevergessük addig, amíg darabos lesz (körülbelül 10 perc).

Egy szűrőbe tegyünk tiszta textilt, a túrót öntsük bele, hagyjuk lecsöpögni, majd csavarjuk össze a textil széleit, így rásegítve, hogy a felesleges nedvességet kicsavarjuk a túróból.

Hagyjuk becsomagolva a túrót és akasszuk fel egy éjszakára, hogy lecsepegjen, majd csomagoljuk ki és tegyük hűtőbe tálalásig.

A sárgatúrót szépen szeletelve kínáljuk főtt sonka és kalács mellé.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük