Szabolcsi sárgatúró a húsvéti asztalra: mazsolával dúsítva is elkészítheted
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Fűszeres, forralt gyömbérsör: ünnepi ital pillanatok alatt
Kandírozott, ropogós pekándió: szuper gasztroajándék is lehet
Foszlós, svéd kardamomos csiga: ezzel indítsd a téli reggeleket
Pirosra sült, omlós kacsacomb hagymás tört krumplival és szilvás párolt káposztával
Így dekoráld a linzert és a különböző kekszeket: tippek a tökéletes díszítéshez
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében elképzelhetetlen a húsvét sárgatúró nélkül, a hagyományok szerint a levét is meg lehet inni.
A különleges húsvéti finomság valláshoz kapcsolódó étel, görög és római katolikus hitűek is készítik. A sárgatúró néhány alapanyagból készül, fő alkotóelemei a tej, tojás és a cukor. Az alapot bátran lehet gazdagítani, a cukrot lehet keverni, a kristály mellé kerüljön vaníliás cukor, az ízesítők közül pedig a fahéj vagy szegfűszeg is jól áll neki. A hagyományos ételt mazsolával dúsítva is érdemes kipróbálni.
A hagyományok szerint a pászkaszentelést a vasárnapi húsvéti mise után tartották, vannak olyan települések, ahol ma is él ez a tradíció. Ilyenkor az asszonyok az ételeket erre az alkalomra tartogatott kosárba pakolják, ünnepi terítővel letakarva elviszik a misére, majd a szertartás végén lekerül a terítő, hogy a pap megszentelhesse a húsvéti finomságokat, melyeket otthon a család elfogyaszt.
Amire figyelj
A sárgatúró elkészítése nem nehéz, de nagyon könnyű elrontani, a leggyakoribb hiba, hogy odaég. Hogy ezt elkerüld, használj tapadásmentes fazekat, és alacsony láng felett melegítsd a tejet, közben folyamatosan kevergesd addig, amíg darabos nem lesz.
A túró lecsepegtetett levét fogd fel egy edényben, ha szeretnéd, meg is ihatod, hagyománytisztelő helyeken a mai napig tartják ezt a szokást.
Szabolcsi sárgatúró
Hozzávalók 6 adaghoz
- 10 darab tojás
- 1 liter tej
- 2 csomag vaníliás cukor
- 8 evőkanál kristálycukor
- ízlés szerint mazsola
Elkészítés:
A tojásokat üssük fel egy tálba és lazán keverjük össze.
A tejet öntsük magas falú lábasba, adjuk hozzá a vaníliás cukrot és kristálycukrot, közben kezdjük el melegíteni alacsony láng felett, majd 2-3 perc után a tojásokat csorgassuk hozzá, ha használunk, mazsola is mehet bele. Folyamatosan kevergessük addig, amíg darabos lesz (körülbelül 10 perc).
Egy szűrőbe tegyünk tiszta textilt, a túrót öntsük bele, hagyjuk lecsöpögni, majd csavarjuk össze a textil széleit, így rásegítve, hogy a felesleges nedvességet kicsavarjuk a túróból.
Hagyjuk becsomagolva a túrót és akasszuk fel egy éjszakára, hogy lecsepegjen, majd csomagoljuk ki és tegyük hűtőbe tálalásig.
A sárgatúrót szépen szeletelve kínáljuk főtt sonka és kalács mellé.
Fotó: Getty Images