![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
Omlós mákos pite a nagyi receptje szerint – A töltelék almától lesz szaftos
![mákoscover](https://kep.index.hu/1/0/3404/34046/340463/34046341_2607039_fcd1c8f7f41a48124a97577d299d12eb_wm.jpg)
Cikkek
![Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben](https://kep.index.hu/1/0/3377/33771/337712/33771255_2586517_cb65505f9c99d02bd5949e1474861baf_wm.jpg)
![Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom](https://kep.index.hu/1/0/5992/59928/599288/59928825_4432145_9b588b07d82ee6ebcf22ffbe00710f82_wm.jpg)
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
![Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül](https://kep.index.hu/1/0/6002/60023/600232/60023273_4439137_bc730a2e64ee37fd4b43b7e7f4f6d714_wm.jpg)
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
![Marokkói céklasaláta friss zöldfűszerekkel: a menta a lelke](https://kep.index.hu/1/0/6009/60091/600910/60091019_4444181_7dc35b14cc24dd89c899106b219f6506_wm.jpg)
Marokkói céklasaláta friss zöldfűszerekkel: a menta a lelke
![Sajtos, darált hússal készült melegszendvics: vigyázat, függőséget okoz](https://kep.index.hu/1/0/6022/60225/602257/60225733_4454129_dacff5d8e16fc209637d01eb45422d40_wm.jpg)
Sajtos, darált hússal készült melegszendvics: vigyázat, függőséget okoz
![Krémes, laktató vörös lencsés édesburgonya-curry: ízekben nem lesz hiány](https://kep.index.hu/1/0/6010/60104/601040/60104079_4445187_081441a5b46e6f9734475d406b96da39_wm.jpg)
Krémes, laktató vörös lencsés édesburgonya-curry: ízekben nem lesz hiány
![Fahéjas fánk a sütőből: sütőporral ilyen egyszerűen készül](https://kep.index.hu/1/0/6008/60088/600881/60088187_4443959_c4901341b1383cf164944fedda921596_wm.jpg)
Fahéjas fánk a sütőből: sütőporral ilyen egyszerűen készül
![Így béleld ki sütőpapírral a tortaformát – Mutatjuk a tökéletes trükköt](https://kep.index.hu/1/0/6020/60201/602014/60201445_4452303_7700f3b7237ef7f34fcfa5c3700a6a73_wm.jpg)
Így béleld ki sütőpapírral a tortaformát – Mutatjuk a tökéletes trükköt
A nagyiféle mákos pite igazi régi nagy kedvenc, ami vasárnapi ebéd után tökéletes desszert - egy kis csavarral pedig különlegessé tehetjük a szeretett finomságot.
A puha, vékony tésztájú süteménybe bőséges mákos tölteléket teszünk, amit érdemes almával, meggyel, kevés dióval vagy lekvárral párosítani szezontól függően - sokkal gazdagabb, szaftosabb lesz a pite. A régi receptekben vaj helyett zsírt használtak, ha szeretnénk hűek maradni a nagyi konyhájához, akkor mi is nyugodtan tegyünk így - sokkal omlósabb lesz tőle a tészta.
A mákos tölteléket érdemes valamivel kiegészíteni, én reszelt almával szoktam felturbózni, illetve keményre vert tojásfehérjehabot is szoktam a töltelékhez keverni.
Szaftos mákos pite
![mákosct](https://kep.index.hu/1/0/3404/34046/340463/34046311_d8761d7c82906eb7fa1fdcb0b815d951_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
A tésztához:
- 30 dekagramm liszt
- 12 dekagramm vaj
- 3 evőkanál tejföl
- 1 csipet só
- vaj a forma kikenéséhez
- tojás a kenéshez
A töltelékhez:
- 20 dekagramm darált mák
- 15 dekagramm cukor
- 2 darab alma
- 5 dekagramm búzadara
- 3 deciliter tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 darab citrom reszelt héja
- 2 darab tojás
Tálalás:
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
Tészta:
Tálba szitáljuk a lisztet, belekeverjük a sót, majd elmorzsoljuk benne a vajat. A tejfölt hozzáadva tésztát gyúrunk belőle, amit két cipóra osztva folpackba csomagolunk és a hűtőbe teszünk pihenni.
Töltelék:
A darált mákot elkeverjük a cukorral.
A tejet felforraljuk, majd belekeverjük a darát és a cukros mákot, felfőzzük és hagyjuk kihűlni.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját simán felverjük, a fehérjéből kemény habot verünk. A sárgáját a vaníliás cukorral a felfőzött mákhoz keverjük, majd a reszelt citromhéját, reszelt almát és a kemény tojáshabot is beleforgatjuk.
A formát (15x30 cm-es) kikenjük vajjal, majd az egyik cipót lisztezett felületen a forma méretére kinyújtjuk, tepsibe helyezzük, villával megszurkáljuk, majd a mákos tölteléket rásimítjuk. A másik tésztacipót is kinyújtjuk ugyanúgy a tepsi méretének megfelelően, majd ráigazgatjuk a töltelékre, a tetejét villával megszurkáljuk, felvert tojással megkenjük, 180 fokos előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük, porcukorral megszórva, felszeletelve kínáljuk.
Fotó: Getty Images