![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Az ínyencek székelykáposztája aszalt szilvával és kolbásszal
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Vannak dolgok, amik úgy jók, ahogy vannak, én mégsem bírok magammal, képtelen vagyok rá, hogy békén hagyjam őket - ilyen a székely káposzta is. A savanyú káposzta és a hús nekem kevés volt, így került még néhány dolog hozzá.
Egyáltalán nem mondom, hogy magában nem jó a székely káposzta, de az az igazság, hogy mióta egyszer megtörtént, hogy aszalt szilvát meg kolbászt tettem bele - sőt, még a végén néhány almát is hozzákockáztam -, azóta nincs kedvem eltérni ettől a szokástól.
Az édes ízek annyira jó kontrasztot képeznek a savanykás és sós mellé, hogy sokkal jobban kikerekedik így az egész.
Azért is gondolom, hogy minderre jogom van, mert ez az étel az eredeti legendája alapján is egy kutyulmány. A történet szerint Petőfi Sándor barátja, Székely József vármegyei főlevéltáros betért kedvenc éttermébe, de már minden fogyóban volt, így összekevertette a vendéglőssel a káposztafőzeléket és a sertéspörköltet, ebből lett az Erdélyt sosem látott székelykáposzta.
Mint minden káposztás étel, ez is vaslábosban lesz a legfinomabb, akár a sütőben is sülhet, és másnap, újramelegítve a legeslegjobb.
Székelykáposzta aszalt szilvával és kolbásszal
![székely káposzta szilvával almával](https://kep.index.hu/1/0/2918/29182/291822/29182271_a98d1e6f43182bead6a68842608c77ef_wm.jpg)
Hozzávalók 6 adaghoz
- 1 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 150 gramm füstölt szalonna
- 500 gramm sertés lapocka
- 200 gramm kolbász
- 200 gramm aszalt szilva
- 2 darab alma
- 500 gramm savanyú káposzta
Elkészítés:
Fotók: Ács Bori/ Só& Bors
Olvasd el ezt is!