Puha dán vajas keksz mandulával a tetején: egy csésze kávé mellé nem is kell finomabb
A dán vajas keksz omlós, puha teasütemény, a tésztájába pedig darált mandula is kerül.
Eredetileg húsvéti keksz a Garibaldi nevét viselő sütemény, mégis, amikor először kóstoltam, úgy döntöttem, ez lesz idén a karácsonyi vendégváróm. Ízeiben nekem egy az egyben az ünnepet idézi, ugyanis vörös áfonya, kandírozott narancs és szerecsendió gazdagítja a tésztát. Utóbbiból frissen reszeltet érdemes használni, úgy sokkal intenzívebb lesz az aromája, de óvatosan adagold, mert könnyen csípőssé válhat.
Maga a keksz rengeteg vajjal és tojássárgájával készül, így nagyon omlós lesz az alap. A tésztát nyújthatod vékonyabbra és vastagabbra is attól függően, hogy inkább roppanósabb vagy puhább sütire vágysz. Bármilyen kiszúróval kiszaggathatod, én most a csillag mellett döntöttem, de sima kör vagy akár fenyőfa alakú is lehet.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
A tojást válasszuk szét. A szerencsendió kb. negyedét reszeljük le, vigyázzunk vele, könnyen csípőssé teheti a sütit.
A puha vajat keverjük habosra a cukorral. Adjuk hozzá a tojássárgáját. Szitáljuk bele a lisztet, forgassuk bele, majd adjuk hozzá a reszelt szerecsendiót, az áfonyát és a narancshéjat. Adjunk hozzá annyi tejet, hogy egy gombóccá álljon össze.
Lisztezett felületen nyújtsuk kb. 3-4 mm vastagra, majd tetszőleges kiszúróval szúrjuk ki a tésztát. Tegyük az előkészített tepsire. Toljuk a sütőbe 10 percre.
Vegyük ki a sütőből, kenjük le a félretett tojásfehérjével, szórjuk meg egy kevés cukorral, majd toljuk vissza még kb. 10 percre, míg az aljuk halványbarna nem lesz.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu