Illatos, kandírozott narancshéj: süteménybe, ajándéknak vagy csak rágcsálni

narancshéj
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Nem sok munka van vele és tökéletes lesz a végeredmény: csak narancsra és cukorra van hozzá szükség.

A kandírozott narancshéj felhasználása sokrétű: tehetjük süteménytésztába, használhatjuk díszítésként, de ehetjük magában is. Utóbbi azért elég ritka, mivel egy elég édes finomságról van szó, de ha mégis nassolnivalónak szánnánk, akkor vágjunk vastagabb csíkokat a héjából, és a kész, kandírozott darabokat mártsuk olvasztott csokoládéba.

Ha díszítenénk vele

Ha dekorációs elem készül a narancshéjból, akkor száradás előtt - miután megforgattuk őket a cukorban - csavarjuk a narancshéjakat szívószál köré, hogy spirálalakban száradjanak, így nem csak finomak, látványosak is lesznek a kandírozott finomságok.

Ahhoz, hogy szép legyen a végeredmény, egy nagyon éles hámozóra van szükségünk, ezen áll vagy bukik a dolog. Hajszálvékony csíkokat kell vágni a narancshéjból úgy, hogy minél kevesebb fehér, kesernyés rész maradjon rajtuk. A kész csíkokat aztán félbevághatjuk hosszában vagy széltében, attól függően, mire szeretnénk majd használni.

Kandírozott narancshéj

narancshéj2

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 2 darab narancs
  • 1 bögre cukor (+ a forgatáshoz)
  • 0.5 bögre víz
Recept idők

Elkészítés:

Alaposan mossuk meg a narancsokat - mindenképpen kezeletlen héjút használjunk -, majd hámozzuk meg őket. Minél vékonyabb csíkokat vágjunk a héjából, lehetőleg ne legyen rajta sok fehér rész.

Ha mégis maradt rajta kesenyés, fehér rész, ezeket blansírozással távolítjuk el. A narancshéjakat tegyük hideg vízbe, majd forrástól számított egy percig főzzük, szűrjük le, csöpögtessük le. Ha szükséges, ismételjük meg a folyamatot.

Egy kis lábasban keverjük össze a cukrot fél bögre vízzel. Tegyük a héjakat a cukros vízbe. Alacsony lángon kezdjük el melegíteni a keveréket, addig főzzük, míg a cukor el nem olvad, illetve a narancshéj átlátszó és puha nem lesz. Hagyjuk a héjakat a cukros szirupban, amíg nem használjuk fel őket.

Ha kihűltek a héjak a szirupban, vegyük ki, majd forgassuk őket kristálycukorba, tegyük őket sütőpapírra, majd hagyjuk megszáradni. Ha puhán szeretjük, akkor nem kell megforgatni a cukorban, elég csak picit megszikkasztani.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon