Ropogós szezámos szelet mézzel – A görög édességet imádni fogod
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Igazi abbahagyhatatlan csemege ez a szezámos szelet, amely nemcsak isteni, hanem energiával is feltölt.
A szezámmag elképesztően egészséges kis magocska, tele van jó zsírokkal és fehérjével. Sós nassok, például a sajtos rúd tetejét is megszórhatod vele, vagy pékárun is jól mutat, de panírba is belekeverheted. A mézes csirkefalatokat is ebbe forgasd. Ebbe a laktató és rostgazdag zabpehelykenyérbe is nagyon jól illik, nemcsak ízében, hanem tápértékében is sokat ad hozzá. A tahini, vagyis a szezámmagpaszta pedig a hummusz alapanyaga, de zöldségekre is öntheted.
A szezámmag és a méz tökéletes páros, ahogy ebben a görög édességben is, amelyet karamellizált cukorral tehetsz még ropogósabbá.
Szezámos-mézes szelet
Hozzávalók 10 adaghoz
- 500 gramm szezámmag
- 250 gramm méz
- 250 gramm cukor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Tegyünk egy tepsibe sütőpapírt, és szórjuk rá a szezámmagot. Süssük aranybarnára.
Egy lábasban közepes lángon melegítsük össze a mézet és a cukrot, és várjuk meg, amíg karamellizálódnak. Ekkor vegyük le a tűzről az edényt, és forgassuk össze a szezámmagokkal.
Egy tálcát vagy bármilyen más lapos felületet vékonyan kenjünk meg olajjal, és öntsük rá a keveréket. Lapogassuk egyforma vastagságúra, majd vágjuk egyforma téglalapokra, és tegyük egy rácsra hűlni.
Csomagoljuk be őket egyenként, és tegyük egy zárható dobozba.
Fotó: Getty Images