
Ropogós szezámos szelet mézzel – A görög édességet imádni fogod

Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Krémes aioli, azaz fokhagymaszósz: tojás nélkül is mennyei

Csodaszép epres, joghurtkrémes süti: puha piskóta az alapja

Egészben sült csirke rozmaringgal: a citromos pác a titka

Isteni csokis keksz New York-i recept szerint: kívül ropog, belül omlik

5 hely, ahova érdemes beülni: Budapest legjobb burgerezőit mutatjuk
Igazi abbahagyhatatlan csemege ez a szezámos szelet, amely nemcsak isteni, hanem energiával is feltölt.
A szezámmag elképesztően egészséges kis magocska, tele van jó zsírokkal és fehérjével. Sós nassok, például a sajtos rúd tetejét is megszórhatod vele, vagy pékárun is jól mutat, de panírba is belekeverheted. A mézes csirkefalatokat is ebbe forgasd. Ebbe a laktató és rostgazdag zabpehelykenyérbe is nagyon jól illik, nemcsak ízében, hanem tápértékében is sokat ad hozzá. A tahini, vagyis a szezámmagpaszta pedig a hummusz alapanyaga, de zöldségekre is öntheted.
A szezámmag és a méz tökéletes páros, ahogy ebben a görög édességben is, amelyet karamellizált cukorral tehetsz még ropogósabbá.
Szezámos-mézes szelet

Hozzávalók 10 adaghoz
- 500 gramm szezámmag
- 250 gramm méz
- 250 gramm cukor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Tegyünk egy tepsibe sütőpapírt, és szórjuk rá a szezámmagot. Süssük aranybarnára.
Egy lábasban közepes lángon melegítsük össze a mézet és a cukrot, és várjuk meg, amíg karamellizálódnak. Ekkor vegyük le a tűzről az edényt, és forgassuk össze a szezámmagokkal.
Egy tálcát vagy bármilyen más lapos felületet vékonyan kenjünk meg olajjal, és öntsük rá a keveréket. Lapogassuk egyforma vastagságúra, majd vágjuk egyforma téglalapokra, és tegyük egy rácsra hűlni.
Csomagoljuk be őket egyenként, és tegyük egy zárható dobozba.
Fotó: Getty Images