Isteni zabpehelykenyér magvakkal – Se keleszteni, se dagasztani nem kell

1
Nyomtatás
sokmagvas zabpehelykenyér cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Tele van ropogós magvakkal, kellemesen laktat és nagyon egészséges ez a zabpehelykenyér, ráadásul napokig puha marad.

Alaposan fel kell töltened az otthoni magkészletedet ehhez a kenyérrecepthez, de megéri, mert tényleg isteni. Se élesztő nem kell bele, se dagasztani nem kell, egyszerűen csak összekevered a sok magot, belenyomkodod egy formába és kisütöd. Az egyik izgalmas összetevője a hajdina, amely egy nagyon egészséges, magas rost- és ásványianyag-tartalmú mag. Kicsit mogyorós aromája van, amely tökéletesen illik ennek a kenyérnek az ízvilágához.

A magokat érdemes mérlegen méricskélned, úgy lesz jó az arány. Az alapja zabpehely, de minden magot érezni fogsz benne. Van, amit nyersen, van, amit picit előpirítva kell a tésztába keverni, de még így sincs vele túl sok munka. Ha kisült a kenyérke, arra kell csak figyelni, hogy akkor szeleteld, ha már teljesen kihűlt. Ha a ropogós, de szintén magos változatokat is kipróbálnád, akkor süss skandináv kétszersültet.

Az olajos magvakat ettől a kenyérkétől függetlenül is érdemes beiktatnod az étrendedbe, hiszen tele vannak vitaminokkal, rosttal és telítetlen zsírokkal. Úgy telítenek el, hogy az emésztésedet is rendbe teszik. Ahogy ez a kenyérke is, amelyre már csak valamilyen finom szendvicskrémet kell kenned, zöldségekkel kínálva kész is a tökéletes reggeli vagy vacsora. 

Sokmagvas zabpehelykenyér

sokmagvas zabpehelykenyér recept

Hozzávalók 8 adaghoz

  • 50 gramm mandula (szeletelt)
  • 150 gramm napraforgómag
  • 60 gramm hajdina
  • 50 gramm tökmag
  • 200 gramm zabpehely
  • 30 gramm szezámmag
  • 30 gramm útifűmaghéj
  • 30 gramm chia mag
  • 60 gramm köles
  • 50 gramm lenmag
  • 2 teáskanál
  • 2 evőkanál juharszirup vagy méz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 630 milliliter víz
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Egy sütőpapírral letakart tepsin terítsük szét a mandulát, a napraforgómagot, a tökmagot és a hajdinát. Pirítsuk őket 10 percig. 

Egy tálban keverjük össze a többi magot, a zabpelyhet és a sót, majd forgassuk hozzájuk a megpirult magokat is. Adjuk hozzá a juharszirupot (mézet), az olajat és öntsük hozzá fokozatosan a vizet, amíg sűrű, kissé ragacsos masszát nem kapunk. 

Egy 14x35 centiméteres kenyérsütőformát béleljünk ki sütőpapírral, majd nedves kézzel nyomkodjuk bele a masszát. Hagyjuk állni 1-2 órát letakarva.

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, süssük a kenyeret 90 percig. Ha megsült, kicsit hagyjuk hűlni, majd óvatosan borítsuk ki a formából, egy deszkán hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor teljesen kihűlt, akkor lehet szeletelni. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon