![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Isteni zabpehelykenyér magvakkal – Se keleszteni, se dagasztani nem kell
![sokmagvas zabpehelykenyér cover](https://kep.index.hu/1/0/3780/37802/378027/37802781_2884827_7f40b4af23e479ae055927e4d0ebba8f_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Tele van ropogós magvakkal, kellemesen laktat és nagyon egészséges ez a zabpehelykenyér, ráadásul napokig puha marad.
Alaposan fel kell töltened az otthoni magkészletedet ehhez a kenyérrecepthez, de megéri, mert tényleg isteni. Se élesztő nem kell bele, se dagasztani nem kell, egyszerűen csak összekevered a sok magot, belenyomkodod egy formába és kisütöd. Az egyik izgalmas összetevője a hajdina, amely egy nagyon egészséges, magas rost- és ásványianyag-tartalmú mag. Kicsit mogyorós aromája van, amely tökéletesen illik ennek a kenyérnek az ízvilágához.
A magokat érdemes mérlegen méricskélned, úgy lesz jó az arány. Az alapja zabpehely, de minden magot érezni fogsz benne. Van, amit nyersen, van, amit picit előpirítva kell a tésztába keverni, de még így sincs vele túl sok munka. Ha kisült a kenyérke, arra kell csak figyelni, hogy akkor szeleteld, ha már teljesen kihűlt. Ha a ropogós, de szintén magos változatokat is kipróbálnád, akkor süss skandináv kétszersültet.
Az olajos magvakat ettől a kenyérkétől függetlenül is érdemes beiktatnod az étrendedbe, hiszen tele vannak vitaminokkal, rosttal és telítetlen zsírokkal. Úgy telítenek el, hogy az emésztésedet is rendbe teszik. Ahogy ez a kenyérke is, amelyre már csak valamilyen finom szendvicskrémet kell kenned, zöldségekkel kínálva kész is a tökéletes reggeli vagy vacsora.
Sokmagvas zabpehelykenyér
![sokmagvas zabpehelykenyér recept](https://kep.index.hu/1/0/3780/37802/378026/37802629_6d37a8c58228914f28c34f9d7a9b07d9_wm.jpg)
Hozzávalók 8 adaghoz
- 50 gramm mandula (szeletelt)
- 150 gramm napraforgómag
- 60 gramm hajdina
- 50 gramm tökmag
- 200 gramm zabpehely
- 30 gramm szezámmag
- 30 gramm útifűmaghéj
- 30 gramm chia mag
- 60 gramm köles
- 50 gramm lenmag
- 2 teáskanál só
- 2 evőkanál juharszirup vagy méz
- 2 evőkanál olívaolaj
- 630 milliliter víz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Egy sütőpapírral letakart tepsin terítsük szét a mandulát, a napraforgómagot, a tökmagot és a hajdinát. Pirítsuk őket 10 percig.
Egy tálban keverjük össze a többi magot, a zabpelyhet és a sót, majd forgassuk hozzájuk a megpirult magokat is. Adjuk hozzá a juharszirupot (mézet), az olajat és öntsük hozzá fokozatosan a vizet, amíg sűrű, kissé ragacsos masszát nem kapunk.
Egy 14x35 centiméteres kenyérsütőformát béleljünk ki sütőpapírral, majd nedves kézzel nyomkodjuk bele a masszát. Hagyjuk állni 1-2 órát letakarva.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, süssük a kenyeret 90 percig. Ha megsült, kicsit hagyjuk hűlni, majd óvatosan borítsuk ki a formából, egy deszkán hagyjuk teljesen kihűlni. Amikor teljesen kihűlt, akkor lehet szeletelni.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors
Olvasd el ezt is!