Szilvás papucs a nagyi receptje szerint: a roppanós tésztán édes lekvár terül el
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Igazi régi kedvenc, örök klasszikus, amely a házi, nagyiféle szilvalekvártól lesz ellenállhatatlanul finom.
A retró sütik közül nehéz kiválasztani, melyik is a legnagyobb kedvenc. Bár a világ minden pontján találni valamilyen mennyei édességet, mindenkihez a régi családi receptek állnak a legközelebb. Ha csak megérzi az ember a készülő finomság illatát, máris megrohamozzák a régi emlékek azokból az időkből, mikor a szeretett nagymama sütött, főzött szíve kincseinek. Lehet bármilyen idős is az ember, ezektől az élményektől újra gyereknek érzi magát.
A kézzel nyújtott tészta és a nagyiféle házi szilvalekvár sokakban idézi fel ezeket az emlékeket. Bár rengeteg modern köntösbe burkolt süti hódít manapság, a régi nagy kedvencek, mint amilyen a mamaféle szilvalekváros papucs, sosem merülnek feledésbe. Süsd meg te is a retró süteményt, hadd ismerje meg azokat a régi ízeket és illatokat az ifjabb generáció is, amelyeken te is felnőttél.
Szilvalekváros papucs
Hozzávalók 4 személyre
- 30 dekagramm finomliszt
- 1 csipet só
- 8 dekagramm porcukor
- 10 gramm élesztő
- 1 darab tojás (szobahőmérsékletű)
- 12 dekagramm olvasztott vaj
- 1 deciliter tej
- 1 darab tojás a kenéshez
- porcukor a szóráshoz
- ízlés szerint szilvalekvár
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, porcukrot, utána szépen keverjük egybe, majd az élesztőt is morzsoljuk hozzá. Ha ezzel megvagyunk, a tojás, olvasztott vaj és a tej is kerüljön a tálba, gyúrjuk könnyen dolgozható, nem ragadós, fényes tésztává.
A kész tésztát fedjük le és pihentessük 15-30 percig.
Pihentetés után enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra a tésztát, utána vágjuk négyzetekre (4x4 centiméter).
A tésztanégyzetek közepére kenjünk szilvalekvárt, majd a tészta egyik sarkát hajtsuk a lekvárra, utána a szemközti sarkával is járjunk el ugyanígy, rögzítsük jól a hajtásokat.
A lekváros papucsokat helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük meg a tésztát felvert tojással. 180 fokra előmelegített sütőben süssük meg 20-30 perc alatt szép aranybarnára.
Az elkészült papucsokat kínáljuk porcukorral meghintve.
Fotó: Getty Images