Isteni, illatos fahéjas-szilvás cobbler - Szinte lekvárrá sül a gyümölcs

Nyomtatás
szilváscobbler
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Fontos, hogy érett, puha szilvával dolgozz, az viszont nem baj, ha picit fanyar, tökéletes kontrasztot képez majd az édes szósszal.

Elképesztően finom ez a szilvás cobbler, egyszerre édes és savanykás, nagyon fahéjas, a vajas tészta pedig önmagában is megér egy misét. A recept a BBC Good Food oldalán jött velem szembe, és kivételesen semmit nem változtattam rajta, úgy tökéletes, ahogy van. A szilva mellé egy kevés édes alma is kerül, nagyon jól működnek együtt, szuperül kiegészítik egymást.

Bár a gyümölcsök a sütőben sülnek puhára, érdemes előkészíteni őket: melegítsd össze a vajat, a cukrot, a fahéjat, a szilvát és az almát egy lábasban. Mikor a vaj és a cukor elolvadt, főzd a gyümölcsöket még pár percig, hogy mindenhol átjárja őket a fahéjas máz.

A tészta összeállítása sem bonyolult, csak arra kell figyelni, hogy a hideg vaj ne olvadjon meg a kezed melegétől, mikor a liszttel összedolgozod. Miután a tojást és a tejet is hozzáadod, sűrű, kanalazható masszát kell kapnod, hasonlítani fog a muffin tésztájára. A legegyszerűbb, ha fagyiskanállal adagolod a masszát a gyümölcs tetejére: nem kell lelapogatni a tésztakupacokat, a sok vajnak köszönhetően szétterülnek majd a sütőben.

Szilvás cobbler

cobbler

Hozzávalók 8 személyre

Gyümölcsös réteg:

  • 100 gramm vaj
  • 100 gramm barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 700 gramm szilva
  • 300 gramm alma (Gála)
  • 1 teáskanál fahéj

Tészta:

  • 1 darab tojás
  • 100 milliliter tej
  • 140 gramm vaj
  • 280 gramm liszt
  • 140 gramm barna cukor
  • 0.5 teáskanál fahéj
  • 2 teáskanál sütőpor
  • barna cukor (szóráshoz)
Recept idők

Elkészítés:

A szilvát és az almát mossuk meg. A szilvát magozzuk ki, vágjuk kockákra, az almát hámozzuk meg, szedjük ki a magházát, vágjuk szintén kockákra. 

A gyümölcsös réteghez tegyünk minden hozzávalót egy lábasba. Melegítsük őket össze, mikor a vaj és a cukor elolvadt, még 4-5 percig főzzük a gyümölcsöt, majd kapcsoljuk le alatta a lángot.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

A tésztához a tejet és a tojást keverjük össze.

A hideg vajat vágjuk kockákra, adjuk a liszthez, morzsoljuk vele össze. Adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, a sütőport és egy csipet sót, keverjük bele. Öntsük rá a tojással kikevert tejet, majd robotgép segítségével keverjük össze, sűrű masszát fogunk kapni végeredményül.

Öntsük a gyümölcsöt egy 25 centi átmérőjű piteformába vagy egy 20x20 centis jénaiba. Egy fagyiskanál segítségével halmozzuk a gyümölcs tetejére a tésztát, hagyjunk a tésztakupacok között helyet, ne érjenek teljesen össze. Szórjuk meg a tészta tetejét barna cukorral.

Toljuk 35-40 percre a sütőbe, míg a tészta teteje aranybarna nem lesz. Ha a teteje már túl barna, de a közepe még nyers, takarjuk le alufóliával, úgy süssük tovább.

Langyosan, a jénaiból tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon