Isteni, illatos fahéjas-szilvás cobbler - Szinte lekvárrá sül a gyümölcs

szilváscobbler
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Fontos, hogy érett, puha szilvával dolgozz, az viszont nem baj, ha picit fanyar, tökéletes kontrasztot képez majd az édes szósszal.

Elképesztően finom ez a szilvás cobbler, egyszerre édes és savanykás, nagyon fahéjas, a vajas tészta pedig önmagában is megér egy misét. A recept a BBC Good Food oldalán jött velem szembe, és kivételesen semmit nem változtattam rajta, úgy tökéletes, ahogy van. A szilva mellé egy kevés édes alma is kerül, nagyon jól működnek együtt, szuperül kiegészítik egymást.

Bár a gyümölcsök a sütőben sülnek puhára, érdemes előkészíteni őket: melegítsd össze a vajat, a cukrot, a fahéjat, a szilvát és az almát egy lábasban. Mikor a vaj és a cukor elolvadt, főzd a gyümölcsöket még pár percig, hogy mindenhol átjárja őket a fahéjas máz.

A tészta összeállítása sem bonyolult, csak arra kell figyelni, hogy a hideg vaj ne olvadjon meg a kezed melegétől, mikor a liszttel összedolgozod. Miután a tojást és a tejet is hozzáadod, sűrű, kanalazható masszát kell kapnod, hasonlítani fog a muffin tésztájára. A legegyszerűbb, ha fagyiskanállal adagolod a masszát a gyümölcs tetejére: nem kell lelapogatni a tésztakupacokat, a sok vajnak köszönhetően szétterülnek majd a sütőben.

Szilvás cobbler

cobbler

Hozzávalók 8 személyre:

Gyümölcsös réteg:

  • 100 gramm vaj
  • 100 gramm barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 700 gramm szilva
  • 300 gramm alma (Gála)
  • 1 teáskanál fahéj

Tészta:

  • 1 darab tojás
  • 100 milliliter tej
  • 140 gramm vaj
  • 280 gramm liszt
  • 140 gramm barna cukor
  • 0.5 teáskanál fahéj
  • 2 teáskanál sütőpor
  • barna cukor (szóráshoz)
Recept idők

Elkészítés:

A szilvát és az almát mossuk meg. A szilvát magozzuk ki, vágjuk kockákra, az almát hámozzuk meg, szedjük ki a magházát, vágjuk szintén kockákra. 

A gyümölcsös réteghez tegyünk minden hozzávalót egy lábasba. Melegítsük őket össze, mikor a vaj és a cukor elolvadt, még 4-5 percig főzzük a gyümölcsöt, majd kapcsoljuk le alatta a lángot.

Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

A tésztához a tejet és a tojást keverjük össze.

A hideg vajat vágjuk kockákra, adjuk a liszthez, morzsoljuk vele össze. Adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, a sütőport és egy csipet sót, keverjük bele. Öntsük rá a tojással kikevert tejet, majd robotgép segítségével keverjük össze, sűrű masszát fogunk kapni végeredményül.

Öntsük a gyümölcsöt egy 25 centi átmérőjű piteformába vagy egy 20x20 centis jénaiba. Egy fagyiskanál segítségével halmozzuk a gyümölcs tetejére a tésztát, hagyjunk a tésztakupacok között helyet, ne érjenek teljesen össze. Szórjuk meg a tészta tetejét barna cukorral.

Toljuk 35-40 percre a sütőbe, míg a tészta teteje aranybarna nem lesz. Ha a teteje már túl barna, de a közepe még nyers, takarjuk le alufóliával, úgy süssük tovább.

Langyosan, a jénaiból tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük