Házi fahéjas szilvás gombóc - Soha többé nem akarsz mirelitet készíteni
Nemcsak a nagyi tud tökéletes szilvás gombócot főzni, ezzel a recepttel neked is sikerülni fog.
A fordított sütemény, vagyis a tarte tatin, a francia konyha elbűvölő fordított pitéje. A látványos desszert meglepő egyszerűséggel készül, a végeredmény pedig öröm a szemnek és az ízlelőbimbóknak.
A fordított pite egy konyhai malőr során született. A Lamotte-Beuvron település szállodáját vezető testvérpár egyike egy sietős napon almás pitét készített. A nagy kapkodásban a forma aljára elfelejtett tésztát tenni. Hogy mentse a menthetőt, tányérra borította a pitét, így a töltelék fölülre került. A látványos sütemény nagy sikert aratott, így felkerült az étlapra.
Azóta nemcsak almából készítik, hanem mindenféle gyümölcsből. Ha szeretnéd, a szezonális alapanyagokat keverve is kipróbálhatod, ilyen az alma és a körte, de más párosokat is letesztelhetsz.
A lisztet szitáljuk tálba, keverjük egybe a sóval és cukorral. Ezután a hideg vajat reszeljük a tésztához, utána adjuk hozzá a tojássárgáját és a hideg vizet, és gyúrjunk belőle tésztát.
A tésztát csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőbe 30 percre pihenni.
A szilvát mossuk meg, és magozzuk ki, és szeleteljük fel ízlés szerint.
A cukrot és rumot keverjük egybe, majd forgassuk össze a szilvaszeletekkel.
A szilvát rendezzük tetszés szerint a formába (24 cm).
A pihent tésztát nyújtsuk ki, és borítsuk a gyümölcs tetejére. A tészta szélét nyomkodjuk le úgy, hogy szépen betakarja a szilvát. Egy éles késsel a tésztát szurkáljuk meg, így a gőz távozni tud, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe. 15-20 perc alatt (sütőtől függően 5 perccel több is lehet) süssük készre.
A kész süteményt pihentessük 10-15 percig, majd borítsuk tányérra és szeleteljük.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu