
Szójás-mogyorós csirke, avagy gung bao, otthon - Jobb, mint a kifőzdében
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Omlós, kevert tésztás epertorta: joghurttól légies és puha
Ropogós

Yerba mate, Dél-Amerika aranya: a kávé és a tea ereje egy bögrében

Virslis-majonézes tésztasaláta: krémes, laktató és villámgyorsan kész

Varázslatos citromos pite: turmixgépben készül a krémes töltelék

Rántott csirke még sosem volt ilyen extra: különleges panír borítja

Mennyei málnás receptválogatás: a 6 legfinomabbat mutatjuk
Mindenekelőtt muszáj leszögezni, hogy ez az étel biztosan nem illik pontosan semelyik kínai gasztronómiai kultúra receptúrjába, de ez nem baj.
Mert ugyanakkor elképesztően gyors, egyszerű és éppen csak annyira különleges, hogy még a gyerekek sem nyafognak a szokatlan ízek miatt, sőt, imádják. A szójaszósz sós és a gyömbér éppen a csípős határán álló friss íze kiválóan alkalmas arra, hogy elkezdjük őket a különlegesebb ízekhez szoktatni.
Ez a kínai gung bao egyszerűsített, gyerek szájhoz és finnyásabb felnőtt ízléshez igazított változata. Nem csíp, ezért ajánlott utólag megoldani a hozzá illő és kellő kapszaicin mennyiséget csilipehellyel vagy csiliszósszal, illetve persze annak, aki kizárólag csípőskedvelő közönségnek főz, már a gyömbérrel együtt érdemes az ételhez adni.
Mogyoró, szójaszósz, gyömbér, ezek mindenhol fellelhető alapanyagok, az egyetlen különleges hozzávaló a szecsuáni bors, de ezt sem nehéz beszerezni, rengeteg ázsiai vagy keleti fűszerboltban kapható.
Szójás-mogyorós csirke

Hozzávalók 4 adaghoz
- 600 gramm csirkemell
- 3 evőkanál étkezési keményítő
- 1 ujjnyi darab gyömbér
- 3 evőkanál sötét szójaszósz
- 1 teáskanál cukor
- 2 evőkanál rizsecet
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 marék mogyoró
- ízlés szerint újhagyma zöld
- ízlés szerint csili
Elkészítés:
A csirkét kis darabokra kockázom és megszórom az étkezési keményítővel. Alaposan elkeverem, hogy vékony rétegben bevonja a húsdarabokat. Egy kis tálkába reszelem a fokhagymát, a gyömbért, hozzáadom a rizsecetet (vagy más, enyhe ecetet), a szójaszószt és a szecsuáni borsot és a cukrot is. Előkészítek egy nagy, mély, nehéz serpenyőt vagy wokot, és nagyon forróra hevítem. Beleteszem az étolajat, és gyorsan megpirítom benne a húst. Amikor mindenütt átsült és kis színt is kapott, ráöntöm a szójás keveréket, alaposan átforgatom, és még egy-két percig pirítom. A mogyorót száraz serpenyőben megpirítom, és a csirkére szórom, majd újhagyma zölddel tálalom. Jázmin rizs passzol hozzá.
Fotók: Ács Bori/Só és bors