Szőlős piskótaszeletek boros pudingkrémmel – A felnőttek csemegéje
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Ropogós
Joghurtos-banános kosárka sütés nélkül: mogyorós csoki borítja
Sütőtökös-ricottás kagylótészta: különleges ebéd az őszi hangolódáshoz
Sütőben sült, töltött tortilla: pulykahús kerül a tésztába
Sűrű házi szilvalekvár: bevált receptet mutatunk
Így tárold a főtt ételeket: szuper praktikákat mutatunk
Szőlőt az év bármelyik hónapjában lehet kapni, de ha igazán zamatos, hazai szemeket akarunk enni, ősszel kell belőle venni, amíg még lehet. Önmagában is ínycsiklandó csemege, de sütemények kedvelt alapanyaga is. Sok helyen lehet venni magnélküli fürtöket is, amik ideálisak a süteményekhez, nem ropognak a magok a fogunk alatt.
Sok felnőtt nem csak a szőlőt, de a belőle készült bort is szereti. Az istenek ajándékának tekintett nedűből és szőlőszemekből készült piskótás torta a borkedvelők egyik nagy kedvence lehet. Ehhez a desszerthez a félédes vagy édes borokat javasolt használni.
A piskótaszeletek akkor igazán mutatósak, ha fehér és kék szőlőszemekkel is díszítjük. Bármilyen szőlőt használhatunk, de szerintem ez a desszert akkor elegáns és igazán élvezhető, ha magnélküli szemeket használunk.
Piskótát készen is vehetünk, de én a klasszikus, nagymamaféle házi verzióra esküszöm. Abból is arra, ahol a tojást fehéredésig verjük fel és a lisztet szitán keresztül adagoljuk. Macerásabb ugyan az előkészítés, de a végeredmény sokkal ízletesebb.
Szőlős piskótaszeletek boros pudingkrémmel
Hozzávalók 10 adaghoz
- 3 darab tojás
- 2 evőkanál forró víz
- 120 gramm cukor
- 1 csipet só
- 100 gramm liszt
- 50 gramm keményítő
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 darab kisebb citrom reszelt héja
- 500 mililiter fehérbor
- 3 evőkanál cukor
- 1 csomag tejszínes pudingpor
- 6 darab fehér lapzselatin
- 400 mililiter tejszín
- 500 gramm fehér szőlő
- 500 gramm kék szőlő
- 1 csomag átlátszó tortazselé
Elkészítés:
Keverd el a lisztet, a keményítőt és a sütőport keverd össze, szitáld a tojásos krémbe, amihez végül add hozzá a reszelt citromhéjat is és jól keverd el.
A masszát öntsd egy kivajazott és lisztezett, 28 centis tortaformába. 180 fokon süsd 15 percig, majd hagyd kihűlni.
A fehérbort, a cukrot és a tejszínes pudingport öntsd össze és főzd meg. A zselatinlapokat áztasd be kevés hideg vízbe, nyomogasd ki őket, és add a még meleg pudinghoz. Hagyd a pudingot kihűlni.
Verd fel a tejszínt, majd add hozzá a pudingkrémhez. A megmosott és lecsepegtetett szőlőszemeket szintén keverd óvatosan a masszához. Oszlasd el a piskótakorongon.
A tortát vond be átlátszó tortazselével a csomagoláson látható utasítások alapján, majd tedd be a hűtőbe pár órára.
Fotó: Shutterstock
Olvasd el ezt is!