Édes vajas keksz datolyával - Rengeteg energiát ad a szezámos süti
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A tahini nem csak hummuszba vagy öntetnek finom, de krémes, szezámos ízű édes keksz alapjául is szolgálhat.
Az, hogy a tahinit édes közegbe teszik, csak elsőre tűnhet meglepőnek, hiszen a diót, mogyorót és egy csomó magot rendszeresen alkalmaznak édességek készítésénél, miért ne tennék így a szezámmaggal is? A diós íz és a csodálatosan sűrű, selymes állag nagyon sok desszertnek tesz jót, például ennek a keksznek is.
Ebben az esetben is az az elv vezérelt, hogyha már úgyis nassolok, illetve nassolni adok a gyereknek, akkor olyat adjak, ami laktat és energiát biztosít, illetve van benne sok vitamin, ásványi anyag, tápanyag. A datolya és a szezámmag éppen azok az alapanyagok, amelyek tudják mindezt, ráadásul nagyon finomak.
Ebben a ropogtatnivalóban is szezámmag van, csak nem paszta formájában, ezt akkor süsd meg, ha valami sósra vágysz inkább. Ha pedig zabkekszrajongó vagy, akkor itt az ideje, hogy megsüsd ezt a banános változatot.
Tahinis-szezámmagos keksz
Hozzávalók 16 darabhoz
- 125 gramm teljes kiőrlésű liszt
- 100 gramm zabpehelyliszt
- 1.5 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 100 gramm vaj
- 2 darab tojás
- 75 gramm tahini
- 100 gramm cukor
- 75 gramm puha datolya
Elkészítés:
A datolyákat kimagozzuk, felaprítjuk, és ha szárazabb, akkor beáztatjuk langyos vízbe.
Elkeverjük egy nagy tálban a liszteket a sóval és a sütőporral. Robotgépben vagy habverővel habosra keverjük a szobahőmérsékletű vajat a tahinivel és a cukorral, majd a tojásokat is egyenként beledolgozzuk.
A krémes keverékhez forgatjuk a szárazat és a datolyát, simára keverjük őket, majd néhány órára behűtjük a keveréket.
Kis pingponglabdányi golyókat gyúrunk belőle, ezeket egymástól 3 cm távolságra tepsire rakosgatjuk.
A sütőt előmelegítjük 190 fokon, majd betoljuk a tepsit. 10-12 perc alatt fognak megsülni.
Fotók: Ács Bori/Sóbors