Sűrű, melengető tárkonyos csirkeraguleves: rengeteg zöldség fő benne
Úgy az igazi a tárkonyos csirkeraguleves, ha sok zöldség fő benne.
Az ízletes levesben nemcsak a zöldségek hívják fel magukra a figyelmet, hanem a duci húsgolyók is, melyektől nagyon kiadós a fogás.
Az erdélyi leves több verzióban ismert, a recept háztartásonként eltérő. Az én családi változatomban a füstölt paprika tűnhet szokatlan alapanyagnak, pedig ettől lesz igazán finom a húsgolyó, melyet körbepirítás után helyezz a levesbe. A leves zöldségekkel dúsítva lesz teljes értékű, ha szeretnéd, bátran tegyél bele karalábét, fehérrépát, ezektől csak még finomabb lesz.
A zöldségek szeletelésével is érdemes játszani, én a sárgarépát gyufaszálra szoktam vágni, szerintem ettől a kis játékosságtól sokkal mutatósabb a leves. Mivel a csorbaleves savanykásan az igazi, citromlevet is szokás belecsempészni. Én ezt ízlés szerint adagolom, vagy tálalásnál kínálom a citromot a leves mellé, így mindenki annyit csorgathat bele, amennyit szeretne.
Húsgombóc:
A darált húst tegyük keverőtálba, fűszerezzük sóval, borssal és füstölt paprikával.
A hagymát reszeljük le a fokhagymával együtt, és adjuk a darált húshoz.
A húsos keverékhez a rizst és a tojást is adjuk hozzá, alaposan dolgozzuk egybe, majd fedjük le folpackkal, és tegyük hűtőbe 30 percre.
Pihentetés után egy kevés forró olajon pirítsuk körbe a húsgombócokat.
Leves:
A sárgarépát és a krumplit készítsük elő, vágjuk fel tetszőlegesen.
Egy kevés olajat forrósítsunk fel, majd dobjuk rá a finomra vágott hagymát és dinszteljük üvegesre, utána a fokhagymát is keverjük hozzá, majd 2 perc múlva a többi zöldséget is forgassuk hozzá.
A zöldségekre szórjuk rá a pirospaprikát, majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, fűszerezzük sóval, borssal és tárkonnyal.
A körbepirított húsgombócokat tegyük a levesbe, közepes lángon főzzük 35-40 percig, míg a zöldségek megpuhulnak.
A tejfölt öntsük keverőtálba, a leves főzőlevéből szedjünk rá 2-3 merőkanállal, keverjük egybe, majd adjuk a leveshez, utána néhány perc alatt forraljuk egybe.
Tálalásnál kínáljunk citromot a leves mellé.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu