Szaftos, fűszeres húsgolyók sütőben sütve: nem lesz olajszag a lakásban

3
Nyomtatás
húsgolyó
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A sokféle zöldfűszer a húsgolyó lelke, de érdemes bele chilit is keverni, hogy picit csípős, pikáns legyen.

Be kell vallanom, nem vagyok sem fasírt-, sem húsgolyórajongó, mindig újabb és újabb receptek után kutatok, hogy megtaláljam a tökéleteset. Azt hiszem, ezúttal sikerült, annyira finom ez a fűszeres húsgolyó, hogy melegen, hidegen, magában, feltétként, minden formában levett a lábamról. 

A titka a fűszerekben rejlik, de a vörös- és fokhagyma, illetve a parmezán is rengeteget dob rajta. Ha van rá lehetőséged, friss zöldfűszereket keverj a masszába, de ha nincs ilyen otthon, szárítottal is működik a recept. Bár a chili és a balzsamecet csak opcionális hozzávalók, mindkettőt szívből ajánlom, kicsit csípősen lesz az igazi a húsgolyó.

A recept, amiből kiindultam, pankomorzsát ajánlott a masszába, és mivel volt itthon, én is azt használtam, de kenyérbéllel is dolgozhatsz, ugyanis a morzsának nem a ropogóssága fog érvényesülni, tejben kell áztatni, puhítani. 

Sütőben sült húsgolyó

húsgolyó2

Hozzávalók 25 darabhoz

  • 60 gramm pankomorzsa/kenyérbél
  • 50 ml tej
  • 500 gramm darált seréshús
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 darab tojás
  • 50 gramm parmezán
  • 1 ek petrezselyem (friss)
  • 1 tk bazsalikom
  • 1 tk oregánó
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 tk
  • ízlés szerint bors
  • ízlés szerint chilipehely
  • 1 tk balzsamecet (elhagyható)
Recept idők

Elkészítés:

A pankomorzsát és a tejet keverjük össze, majd tegyük félre 5-10 percre, míg nagyjából megpuhul a morzsa. 

Közben készítsük elő az alapanyagokat: a hagymákat pucoljuk meg, a fokhagymát zúzzuk össze, a vöröset reszeljük le vagy vágjuk nagyon finomra. A parmezánt reszeljük le, a petrezselymet aprítsuk össze. 

Adjuk a pankomorzsás-tejes keverékhez az összes többi hozzávalót, dolgozzuk egybe a masszát. Hogy könnyebb legyen formázni, fedjük le, majd tegyük fél-1 órára a hűtőbe.

Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

Készítsünk nagyjából 2 evőkanálnyi golyókat a masszából, majd tegyük őket a tepsire. Süssük őket 12-15 percig, félidőnél forgassuk át. Ha kívülről szépen megpirultak, készen vannak, azonnal tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon