A tökéletes tatár beefsteak receptje - A hús minőségén áll vagy bukik

tatár beefsteak cover ok
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tatár beefsteak a húsimádók étele, de még mindig sokan kétkedéssel szemlélik a nyers húsból, nyers tojással készült fogást.

A tatár beefsteak az éttermekben az előételek (abból is inkább az elegánsabb kategória) között szerepel, mégis lehet belőle akár főfogás is, annyira laktató. Ez a húsimádókat is megosztó, nyers húsból készült étel a monda szerint tényleg a tatárokról kapta a nevét, akik a hódításuk közben nem álltak meg főzni, hanem menet közben ették a húst. 

Rengeteg változata létezik, sokféle módon fűszerezik, ízesítik, de a fűszerezésnek sosem szabad elnyomnia a hús ízét, hanem ki kell emelnie azt. A tatár beefsteak alapja a nagyon jó minőségű marhabélszín, amit dijoni mustárral, egészen apróra vágott hagymával és kapribogyóval kell ízesíteni. Mehet bele Worcestershire-szósz, savanyú uborka és fokhagyma is. A tetejére kerül a nyers tojssárgája. Jobb, ha te kevered be az alapanyagokat, úgy lesz igazán finom.

A hús minőségén áll vagy bukik a dolog

A tatár beefsteakhez friss, egész bélszínt vásárolj, ne daráld le, mert attól megváltozik a hús szerkezete, pépes lesz. A lehártyázás után éles késsel vágd fel egészen apró darabokra. 

A darált hús amellett, hogy népszerű alapanyag, kényes étel, bizonyos ételekben kifejezetten ajánlott, míg másokba inkább ne tedd. Ha mégis úgy érzed, hogy ódzkodsz a nyers vörös hús fogyasztásától, akkor lazacból is készítheted, amelyhez nagyon jól illik az avokádó. 

Tatár beefsteak

tatár beefsteak recept ok

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 30 dekagramm marhabélszín
  • 1 teáskanál mustár (dijoni)
  • 1 teáskanál kapribogyó (finomra vágott)
  • 0.5 darab hagyma (apróra vágott)
  • 1 teáskanál Worcestershire-szósz
  • 1 darab tojássárgája
  • ízlés szerint bors (frissen őrölt)
  • ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A húsról szedjük le a hártyát, vágjuk egészen apró darabokra. Ha daráljuk, akkor ügyeljünk arra, hogy ne legyen pépes. Keverjük hozzá a mustárt, az apróra vágott hagymát és a kapribogyót, a Worcestershire-szószt, végül a tojássárgáját. Frissen őrölt borssal és sóval ízlés szerint ízesítsük.

Fogyasztás előtt hagyjuk állni negyedórát szobahőmérsékleten. Pirítóssal tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük