Friss, ropogós zöldséges tavaszi tekercs - Otthon sem nehéz elkészíteni

5
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Vannak dolgok, amiről tudjuk, hogy nem kellene, mégis megtesszük. Ilyen például, mikor váratlanul ránk tör az éhség, és egy hirtelen ötlettől vezérelve a sarki kínai étteremben látjuk a megoldást.

Korábbi tapasztalatokból azonban tudjuk, hogy ez a megoldás valószínűleg nemhogy nem szerencsés, hanem konkrétan a köldöktáji katasztrófa felé sodor bennünket. Én mindig arra gondolok, mikor belépek egy ilyen helyre, hogy azzal, hogy zöldséges ételt választok, minden veszély elhárul - a fő rizikófaktor ugyebár a hús, amiről ki tudja, miféle. 

Én amúgy is inkább a zöldséges ételeket preferálom. Magától értetődően, ideális választásnak tűnik például egy jó kis tavaszi tekercs. De ez a választás távolról sem ideális. Ezeken a helyeken a tavaszi tekercsnek nevezett kreáció nem más, mint fáradt olajban megfőzött rizspapírtészta pár szomorú, vékony sárgarépaszállal és furcsa, színtelen kínaikel-csíkokkal.

Mit lehet tenni, ha mégis tavaszi tekercset ennénk?

Szóval vagy menjünk rendes kínai étterembe, vagy, ami sokszor a legjobb választás, készítsük el magunk a megkívánt étket, és akkor az egész folyamat az alapanyagok beszerzésétől a felhasználásukon át az elkészítésig az irányításunk alatt marad. Mivel a felhasznált olajmennyiség miatt fakadtam ki, ezért az alábbi étel olaj nélkül készül. Nevezzük friss tavaszi tekercsnek, vagy ahogy Vietnámban nevezik, nyári tekercsnek.

Friss tavaszi tekercs mogyorószósszal

tavaszi2.gif

Hozzávalók 4 adaghoz

szósz

  • 0.5 csésze mogyoróvaj (krémes)
  • 0.33 csésze víz
  • 2 evőkanál rizsecet
  • 2 evőkanál tamari szójaszósz
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 2 teáskanál pirított szezámolaj

tekercs

  • 8 darab rizspapír-tésztalap
  • 50 gramm risztészta
  • 1 darab mangó (érett)
  • 2 darab répa
  • 0.5 darab sárga kaliforniai paprika
  • 0.5 darab piros kaliforniai paprika
  • 0.25 fej lilakáposzta (kicsi)
  • 1 marék koriander
Recept idők

Elkészítés:

Először a szószt készítjük el. A hozzávalókat tegyük egy tálba, keverjük össze alaposan, majd tegyük félre.

Egy lábasban forraljunk vizet. A tűzről levéve engedjük bele a rizstésztát. 2-3 perc elteltével szűrjük le, tegyük félre.

Csíkozzuk fel a paprikákat, a répát, a mangót, a lilakáposztát. A koriandert mossuk és szárongassuk meg.

Újfent melegítsünk vizet. Mikor a víz kézmeleg, vegyük le a tűzről, és merítsünk meg benne egy rizspapír-tésztalapot. 10-15 másodperc elegendő neki. A rizslapot óvatosan emeljük ki a vízből, és fektessük a munkalapra.

A közepére tegyünk egy kicsit mindegyik töltelékből. Két oldalt hajtsuk be a lapot, majd szorosan tekerjük fel. Így járjunk el, míg elfogy minden rizslap és töltelék. A mogyorószósszal tálaljuk.
 

Fotó: Getty Images 

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon