Friss, ropogós zöldséges tavaszi tekercs - Otthon sem nehéz elkészíteni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Vannak dolgok, amiről tudjuk, hogy nem kellene, mégis megtesszük. Ilyen például, mikor váratlanul ránk tör az éhség, és egy hirtelen ötlettől vezérelve a sarki kínai étteremben látjuk a megoldást.
Korábbi tapasztalatokból azonban tudjuk, hogy ez a megoldás valószínűleg nemhogy nem szerencsés, hanem konkrétan a köldöktáji katasztrófa felé sodor bennünket. Én mindig arra gondolok, mikor belépek egy ilyen helyre, hogy azzal, hogy zöldséges ételt választok, minden veszély elhárul - a fő rizikófaktor ugyebár a hús, amiről ki tudja, miféle.
Én amúgy is inkább a zöldséges ételeket preferálom. Magától értetődően, ideális választásnak tűnik például egy jó kis tavaszi tekercs. De ez a választás távolról sem ideális. Ezeken a helyeken a tavaszi tekercsnek nevezett kreáció nem más, mint fáradt olajban megfőzött rizspapírtészta pár szomorú, vékony sárgarépaszállal és furcsa, színtelen kínaikel-csíkokkal.
Mit lehet tenni, ha mégis tavaszi tekercset ennénk?
Szóval vagy menjünk rendes kínai étterembe, vagy, ami sokszor a legjobb választás, készítsük el magunk a megkívánt étket, és akkor az egész folyamat az alapanyagok beszerzésétől a felhasználásukon át az elkészítésig az irányításunk alatt marad. Mivel a felhasznált olajmennyiség miatt fakadtam ki, ezért az alábbi étel olaj nélkül készül. Nevezzük friss tavaszi tekercsnek, vagy ahogy Vietnámban nevezik, nyári tekercsnek.
Friss tavaszi tekercs mogyorószósszal
Hozzávalók 4 adaghoz
szósz
- 0.5 csésze mogyoróvaj (krémes)
- 0.33 csésze víz
- 2 evőkanál rizsecet
- 2 evőkanál tamari szójaszósz
- 2 evőkanál juharszirup
- 2 teáskanál pirított szezámolaj
tekercs
- 8 darab rizspapír-tésztalap
- 50 gramm risztészta
- 1 darab mangó (érett)
- 2 darab répa
- 0.5 darab sárga kaliforniai paprika
- 0.5 darab piros kaliforniai paprika
- 0.25 fej lilakáposzta (kicsi)
- 1 marék koriander
Elkészítés:
Először a szószt készítjük el. A hozzávalókat tegyük egy tálba, keverjük össze alaposan, majd tegyük félre.
Egy lábasban forraljunk vizet. A tűzről levéve engedjük bele a rizstésztát. 2-3 perc elteltével szűrjük le, tegyük félre.
Csíkozzuk fel a paprikákat, a répát, a mangót, a lilakáposztát. A koriandert mossuk és szárongassuk meg.
Újfent melegítsünk vizet. Mikor a víz kézmeleg, vegyük le a tűzről, és merítsünk meg benne egy rizspapír-tésztalapot. 10-15 másodperc elegendő neki. A rizslapot óvatosan emeljük ki a vízből, és fektessük a munkalapra.
A közepére tegyünk egy kicsit mindegyik töltelékből. Két oldalt hajtsuk be a lapot, majd szorosan tekerjük fel. Így járjunk el, míg elfogy minden rizslap és töltelék. A mogyorószósszal tálaljuk.
Fotó: Getty Images