Tökéletesen omlós sajtos rúd receptje: előre is begyúrhatod a tésztát
A házi készítésű, omlós sajtos rúdnál nem is kell finomabb ropogtatnivaló.
Talán kicsivel több előkészítést igényel a mentes verzió elkészítése, de a végeredmény biztos meggyőz majd arról, hogy megérte a fáradozásod. Először is a lenmagtojást kell elkészítened, amelynek a receptjét itt találod. Utána viszont ugyanúgy folytathatsz mindent, mintha egy átlagos pogácsát sütnél.
Tejföl vagy joghurt helyett használj növényi joghurtot: a legjobb a kókuszból készült, de a szóját is kipróbálhatod. És ne aggódj amiatt, hogy a pogácsád kókuszízű lesz, a joghurt csupán a tészta állagán fog lazítani, attól lesz puha és omlós a belseje.
Morzsoljuk az élesztőt a cukorral elkevert szobahőmérsékletű kókuszjoghurtba, keverjük össze, és hagyjuk felfutni. A liszteket, a sót, a lenmagtojást, a magokat és a felkockázott margarint morzsoljuk össze, adjuk hozzá a joghurtos-élesztős keveréket, dolgozzuk össze, és dagasszuk addig, amíg szép sima lesz a tészta. Letakarva, meleg és huzattól védett helyen hagyjuk kelni 45 percet.
Egy belisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk 1,5 cm vastagra a tésztát, a tetejét egy éles késsel vagdossuk négyzethálós mintájúra, és egy 2-2,5 cm átmérőjű pohárral szaggassuk ki a pogácsákat. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól kb 3 cm távolságra, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt süssük ropogósra.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu