20 perces tejfölös, poharas süti barackkal és áfonyával
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A nagy családi kedvenc, a tejfölös-poharas süti édesanyám receptje. Nagyon szerettük és szeretjük a mai napig a gyors, méregetés nélküli recepteket, úgyhogy azóta már nagymamám és jómagam is eltanultuk a receptet.
Amikor azt írom, hogy gyors és egyszerű, akkor tényleg a lehető legkönnyebben elkészíthető süteményre gondoljatok. Az hagyján, hogy csak össze kell keverni a hozzávalókat, de még méregetni sem kell, mindent a tejföl dobozával kell adagolni.
A sütemény tésztája elképesztően puha és omlós lesz, ennek a tejföl és az a minimális mennyiségű olaj az oka, ami belekerül. Gyümölcs ide vagy oda, ezt a tésztát önmagában is ennénk napokig. Ebből a receptből egy kisebb adag jön ki, én jénaiban sütöttem, de szülinapra akár tortaformában is elkészíthető.
Minden szezonra tökéletes recept
A sütibe bármilyen gyümölcsöt tehetünk szezontól és évszaktól függően. Mi legtöbbször meggyel sütjük, de most kísérletező kedvemben voltam, úgyhogy vettem a zöldségesnél egy nagy adag sárga húsú őszibarackot és áfonyát, és azzal készítettem.
Télen almával és körtével a kedvenc, de befőttből is készíthető. A fűszerezése is variálható, a tésztába tehetünk egy kis vaníliát vagy fahéjat, de akár kakaót is.
Barackos-áfonyás süti
Hozzávalók 8 adaghoz
- 1 doboz tejföl (150 g)
- 1 doboz porcukor
- 2 doboz liszt
- 0.33 doboz olaj
- 3 darab tojás
- 0.5 csomag sütőpor
- 10 dekagramm áfonya
- 3 darab barack
Elkészítés:
A barackot megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, az áfonyát megmossuk.
A tejfölt öntsük egy tálba, mossuk el a dobozát, ezzel fogjuk mérni a többi hozzávalót. Adjuk hozzá a tejfölhöz a tojásokat, a porcukrot és az olajat, keverjük simára.
Keverjük össze a lisztet a sütőporral, azt is adjuk hozzá a többi alapanyaghoz. Alaposan keverjük össze, hogy sűrű, egynemű massza legyen belőle.
Öntsük a tésztát egy sütőpapírral kibélelt kisméretű tepsibe, jénaiba, esetleg nagyobb tortaformába. Szórjuk a tetejére a gyümölcsöket, picit nyomjuk őket bele a tésztába.
180 fokon, kb. 20-25 perc alatt megsül.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors