Ínycsiklandó csicseriborsó-krémleves: tejszín krémesíti, krumpli sűríti
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egyszerűen készül, mégis ínycsiklandó leves, melyet izgalmas levesbetéttel tehetsz még különlegesebbé.
Az ősi hüvelyes kiváló fehérjeforrás, vegetáriánusoknak érdemes beépíteniük az étrendjükbe, persze a húsevőknek is ajánlott felfedezniük a sokoldalúságát. A csicseriborsót száraz és konzervváltozatban szerezheted be. Ha szárazzal dolgozol, akkor előző este áztasd be, hogy másnap hamarabb megfőjön. A konzerves esetében azonban csak annyi a dolgod, hogy lecsepegteted, és már készülhet is belőle a finom ebéd.
A csicseriborsónak nagyon jól áll a pikánsabb fűszerezés, ha szereted az intenzív zamatot, akkor chilipehellyel bolondítsd meg. A levest változatosan kínálhatod, pirítóssal, krutonnal, friss fűszernövényekkel, de akár még pirosra sült csicseriborsóval is megszórhatod.
Tejszínes csicseriborsó-krémleves
Hozzávalók 4 személyre
- 1 fej vöröshagyma
- kevés olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg burgonya
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- víz vagy alaplé szükség szerint
- 1 teáskanál őrölt kömény
- só ízlés szerint
- fehér bors ízlés szerint
- 50 dkg csicseriborsó (konzerv)
- 2 dl főzőtejszín
Elkészítés:
A finomra vágott hagymát kevés olajon dinszteljük üvegesre, majd miután összeesett, dobjuk rá a zúzott fokhagymát. 1 perc után a kockákra vágott krumplit is keverjük hozzá. Fűszerezzük fűszerpaprikával, köménnyel, sóval és borssal, öntsük fel alaplével vagy vízzel (amennyi ellepi). Főzzük addig, amíg a burgonya megpuhul, majd adjuk hozzá a lecsepegtetett csicseriborsót.
Körülbelül 10-15 perc múlva botmixerrel pürésítsük a levest, utána keverjük hozzá a tejszínt, 2-3 perc alatt forraljuk egybe.
A csicseriborsó-krémlevest kínáljuk krutonnal, sült hagymával vagy pirosra sütött baconnel.
Fotó: Getty Images