Tejszínes, főzött krémmel töltött pite: vanília és fahéj is ízesíti

creampie2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tejszín nem habként, hanem főzött krémként van jelen a töltelékben, a fahéjtól és a vaníliától pedig igazán finom lesz.

A „sugar cream pie”, vagyis az édes, tejszínes krémmel töltött pite biztosan le fog venni a lábadról, a selymes, vaníliás krém önmagában is mennyei, de a rákaramellizálódott fahéjas cukortól lesz elképesztően finom. A vajas pitetészta is megér egy misét, amelyet akár előre is elkészíthetsz.

Fontos, hogy a tésztát elő kell sütni, valamilyen nehezékkel told a sütőbe, úgy nem púposodik fel. Az elősütés abban is szerepet játszik, hogy az omlós, vajas tésztát ne áztassa el a krém, illetve egy időben legyen kész vele. 

Maga a krém egyszerűen, egyszerű alapanyagokból készül, mégis gazdag, selymes, isteni finom. Az alapja tejszín, amelyet keményítővel sűrítünk, majd vajtól lesz krémes, a vaníliától pedig mennyei.

Tejszínes krémmel töltött pite

creampie

Hozzávalók 8 szelethez

Tészta:

  • 170 gramm liszt
  • 1 ek cukor
  • 1 csipet
  • 110 gramm vaj
  • 60 ml hideg víz

Töltelék:

  • 200 gramm cukor
  • 35 gramm keményítő
  • 1 csipet
  • 620 ml habtejszín
  • 3 ek vaj
  • 2 tk vaníliakivonat

Tetejére:

  • 2 ek vaj
  • 50 gramm cukor
  • 1 tk fahéj
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el a tésztát: a lisztet, a cukrot és a sót keverjük egybe. Adjuk hozzá a kockákra vágott hideg vajat, gyors mozdulatokkal dolgozzuk egybe, míg morzsás állaga nem lesz. Öntsük hozzá a hideg vizet, dolgozzuk egybe a tésztát. A tésztagombócot lapítsuk ki, csomagoljuk folpackba, majd tegyük minimum 1 órára a hűtőbe. 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.

Ha letelt az idő, nyújtsuk ki a tésztát kb. 26 centis körré, majd tegyük egy kivajazott 23 centis piteformába úgy, hogy az oldalaira is jusson belőle. Mivel sok lesz a krém, mélyebb formát használjunk. 

A pitetésztára tegyünk sütőpapírt, majd szórjunk rá valamilyen nehezéket (szárazbabot vagy lencsét), toljuk a sütőbe 30-35 percre. Félidőnél vegyük le róla a súlyt, úgy süssük tovább. Tegyük félre.

Készítsük el a tölteléket: egy lábasban keverjük össze a cukrot, a keményítőt és a sót. Öntsük rá a tejszínt, keverjük csomómentesre, majd közepes lángon melegítsük, míg a cukor elolvad és a krém be nem sűrűsödik. Nem szabad forrnia, úgyhogy lejjebb vehetjük a lángot, ha úgy ítéljük meg. Amikor olyan az állaga, mint egy hígabb pudingnak, vegyük le a tűzről, keverjük bele a vajat és a vaníliakivonatot. Hagyjuk teljesen kihűlni, még szilárdulni fog.

Öntsük a kihűlt krémet a tésztára. Hagyjuk picit hűlni, míg a teteje megszilárdul.

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra.

Kenjük le a tetejét olvasztott vajjal, majd szórjuk meg fahéjas cukorral. 

Toljuk a pitét a sütőbe 20 percre, míg a tetején karamellizálódik a cukor.

Ha kész, hagyjuk picit hűlni, majd tegyük a hűtőbe pár órára, hogy tökéletes legyen a textúrája.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük