![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
3 dolog, amire figyelni kell, ha rácsos pitét készítesz: fontos az elősütés
![pcover](https://kep.index.hu/1/0/3875/38754/387547/38754733_2956181_c031b5dfc51e9559d02ccc257e7daa3d_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A pite igazi nagyirecept, soha nem lehet ráunni, édes vagy sós töltelékkel is mennyei. Az elkészítése nem nehéz, csupán néhány dologra kell figyelni, hogy a végeredmény csodás legyen.
A pite az egész világon ismert, a magyar konyhában az almás és a túrós verzió a nagy kedvenc, amit mindig nagy tepsivel érdemes készíteni, Amerikában azonban a kerek, rácsos tetejű finomság a favorit.
A pite változatos formákban készülhet, a tésztája és a töltelék is többféleképpen állhat össze. Az egyik legkedveltebb verzióban omlós pitetészta az alap, amelyre lekvárszerű tölteléket kell simítani, az így készült finomságot nagyon szeretik Amerikában.
![pct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3875/38754/387544/38754467_32a8f16c6f0256cd8ba566aaf0e2f1b2_wm.jpg)
Amikor amerikai vakációra mész, a kulináris élményekről se feledkezz meg. Térj be egy klasszikus kisvendéglőbe, kóstold meg a helyi finomságokat, ne hagyd ki az amerikaiak kedvenc desszertjét, a rácsos tetejű pitét. A választás nem egyszerű, az omlós tésztás süteményt ezerféle töltelékkel kínálják.
Az otthonodba is repítheted Amerikát, süss rácsos pitét, mutatjuk, mire figyelj, hogy fenséges desszerttel kápráztasd el a vendégeidet.
Hideg vaj és gyors munka
Omlós tészta készítésénél mindig hideg vajjal és gyors mozdulatokkal kell dolgozni. Jó praktika, ha a vajat 20-30 percre a fagyasztóba teszed, majd a liszthez reszeled - gyors, lehetőleg kevés mozdulattal dolgozd egybe az alapanyagokat. Amikor morzsás állagú, 1-2 evőkanál jéghideg víz is kerülhet a liszthez. Minél hidegebbek az alapanyagok, annál jobb lesz a végeredmény, akár még a lisztet is a hűtőbe teheted, mielőtt összeállítod a tésztát.
A gyúrás után nem baj, ha nem teljesen homogén a tészta, csomagold fóliába, majd tedd a hűtőbe. A gyors gyúrásnak, a hideg vajnak és a hűtőben történő pihenésnek köszönhetően lesz omlós a tészta. Ha szeretnéd, bátran cifrázhatod az alapot, kerülhet bele citrushéj, mák, dió, őrölt mandula.
![pct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3875/38754/387544/38754437_1485a3f89c1037db88bfc58b3736c32f_wm.jpg)
Vakon sütés
Ha megvan a tökéletes alap, jöhet a sütés, vagyis az elősütés. Sokan nem értik, miért kell a formába helyezett tésztára szárazbabot szórni, úgy megsütni. Ennek egyszerű oka van: ha a pitére folyékony alapanyag kerül, például citromkrém, akkor mindig elő kell sütni a tésztát, mert úgy a nedves alapanyag nem áztatja el, ropogós marad az alap. Ugyanezen okból érdemes a tésztát zsemlemorzsával vagy búzadarával megszórni.
A vakon sütés egyszerűen történik: a formába helyezett tésztát szurkáld meg villával, takard be sütőpapírral, öntsd a papírra a szárazbabot/lencsét, majd told a sütőbe a tésztát és süsd meg a receptben írtak szerint.
![sct7](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3875/38754/387545/38754575_62dbf4dcc1d20d7f6b28822249bd63dc_wm.jpg)
Ne sajnáld a tölteléket!
Az omlós tésztára bármilyen töltelék kerülhet, bátran játssz a textúrákkal. Ha az alapra lekvárt kensz vagy sűrű édes krémmel borítod, érdemes ropogós elemmel izgalmasabbá tenni, lehet az durvára vágott dió vagy mogyoró. A legfinomabb azonban gyümölcsös töltelékkel lesz, amelyből bőven tegyél a tésztára. A kész pite mellé kínálhatsz tejszínhabot vagy fagyit, de porcukorral meghintve is tökéletes.
Kedvenc pitereceptjeink:
Rácsos tetejű cseresznyés pite
Fotó: Getty Images