3 dolog, amire figyelni kell, ha rácsos pitét készítesz: fontos az elősütés

pcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A pite igazi nagyirecept, soha nem lehet ráunni, édes vagy sós töltelékkel is mennyei. Az elkészítése nem nehéz, csupán néhány dologra kell figyelni, hogy a végeredmény csodás legyen.

A pite az egész világon ismert, a magyar konyhában az almás és a túrós verzió a nagy kedvenc, amit mindig nagy tepsivel érdemes készíteni, Amerikában azonban a kerek, rácsos tetejű finomság a favorit.

A pite változatos formákban készülhet, a tésztája és a töltelék is többféleképpen állhat össze. Az egyik legkedveltebb verzióban omlós pitetészta az alap, amelyre lekvárszerű tölteléket kell simítani, az így készült finomságot nagyon szeretik Amerikában.

pct2

Amikor amerikai vakációra mész, a kulináris élményekről se feledkezz meg. Térj be egy klasszikus kisvendéglőbe, kóstold meg a helyi finomságokat, ne hagyd ki az amerikaiak kedvenc desszertjét, a rácsos tetejű pitét. A választás nem egyszerű, az omlós tésztás süteményt ezerféle töltelékkel kínálják.

Az otthonodba is repítheted Amerikát, süss rácsos pitét, mutatjuk, mire figyelj, hogy fenséges desszerttel kápráztasd el a vendégeidet.

Hideg vaj és gyors munka

Omlós tészta készítésénél mindig hideg vajjal és gyors mozdulatokkal kell dolgozni. Jó praktika, ha a vajat 20-30 percre a fagyasztóba teszed, majd a liszthez reszeled - gyors, lehetőleg kevés mozdulattal dolgozd egybe az alapanyagokat. Amikor morzsás állagú, 1-2 evőkanál jéghideg víz is kerülhet a liszthez. Minél hidegebbek az alapanyagok, annál jobb lesz a végeredmény, akár még a lisztet is a hűtőbe teheted, mielőtt összeállítod a tésztát.

A gyúrás után nem baj, ha nem teljesen homogén a tészta, csomagold fóliába, majd tedd a hűtőbe. A gyors gyúrásnak, a hideg vajnak és a hűtőben történő pihenésnek köszönhetően lesz omlós a tészta. Ha szeretnéd, bátran cifrázhatod az alapot, kerülhet bele citrushéj, mák, dió, őrölt mandula.

pct3

Vakon sütés

Ha megvan a tökéletes alap, jöhet a sütés, vagyis az elősütés. Sokan nem értik, miért kell a formába helyezett tésztára szárazbabot szórni, úgy megsütni. Ennek egyszerű oka van: ha a pitére folyékony alapanyag kerül, például citromkrém, akkor mindig elő kell sütni a tésztát, mert úgy a nedves alapanyag nem áztatja el, ropogós marad az alap. Ugyanezen okból érdemes a tésztát zsemlemorzsával vagy búzadarával megszórni.

A vakon sütés egyszerűen történik: a formába helyezett tésztát szurkáld meg villával, takard be sütőpapírral, öntsd a papírra a szárazbabot/lencsét, majd told a sütőbe a tésztát és süsd meg a receptben írtak szerint.

sct7

Ne sajnáld a tölteléket!

Az omlós tésztára bármilyen töltelék kerülhet, bátran játssz a textúrákkal. Ha az alapra lekvárt kensz vagy sűrű édes krémmel borítod, érdemes ropogós elemmel izgalmasabbá tenni, lehet az durvára vágott dió vagy mogyoró. A legfinomabb azonban gyümölcsös töltelékkel lesz, amelyből bőven tegyél a tésztára. A kész pite mellé kínálhatsz tejszínhabot vagy fagyit, de porcukorral meghintve is tökéletes.

Kedvenc pitereceptjeink:

Rácsos tetejű cseresznyés pite

Nutellás pite

Eredeti amerikai almás pite

Pekándiós pite

Mogyoróvajas pite

Kanadai cukros pite

Egyszerű almás pite

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük