Selymes kelbimbókrémleves tejszínnel dúsítva – Sütőben sült zöldség gazdagítja

kelbimbóleves
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Érdemes megszeretned a kelbimbót, amely változatosan elkészíthető íz- és vitaminbomba, levesként is isteni.

Ha benned is a túlfőzött, fura illatú kelbimbó emléke él, akkor ideje átértékelned ezt magadban. A kelbimbónak teljesen más íze lesz sütve, mint főve, a széle megpirul, a fűszerek pedig még egyet dobnak az ízvilágán. Ez a parmezánnal készült változat biztosan elnyeri a tetszésed, amelyet akár húsok mellé, akár mártogatóssal is ehetsz. Ha a kelbimbót együtt sütöd a hússal, nemcsak laktató lesz, de az alakodnak sem árt. Az alábbi levesbe is sült formában került a zöldség.

Hasonlóan érdemes átgondolni a brokkolihoz fűződő viszonyodat is, csak jól kell elkészíteni, és nemcsak egészséges, hanem ízletes zöldséget teszel a tányérodra. Csak arra vigyázz, de ez igazából minden zöldségre igaz, hogy ne főzd túl, érezd, ahogy kicsit roppan a fogad alatt. Ha csak ismerkedsz vele, akkor párolás után keverd össze sajttal, bundázd be, és süsd ki. Nem feltétlenül ez a legegészségesebb módja az elkészítésének, de az biztos, hogy megbarátkozol az ízével, és utána szintet léphetsz. 

Tejszínes kelbimbókrémleves

kelbimbó krémleves recept ok

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 500 gramm kelbimbó
  • 1 fej vöröshagyma (kisebb)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 250 milliliter tejszín
  • 1 evőkanál liszt
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 1 teáskanál olaj
Recept idők

Elkészítés:

Az olívaolajat keverjük össze az zúzott fokhagymával. A vöröshagymát vágjuk apróra. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

A kelbimbó külső levelét szedjük le, mossuk meg, vágjuk ketté, és fektessük sütőpapírral bélelt tepsire. Sózzuk, borsozzuk, locsolgassuk meg az olívaolajos keverékkel. Süssük 25 percig, egyszer forgassuk át közben. Néhányat tegyünk félre. 

Egy lábosba tegyünk 1 teáskanál olajat, és dinszteljük meg rajta a hagymát. Tegyük bele a kelbimbót, öntsük fel az alaplével. Várjuk meg, amíg felforr, majd vegyük le a tűzről, botmixerrel turmixoljuk össze, majd tegyük vissza a tűzhelyre, és vegyük lejjebb az erősséget. A tejszínt keverjük simára a liszttel, öntsük a levesbe, és addig keverjük, amíg besűrűsödik. A félretett kelbimbóval tálaljuk. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük