Aranybarnára sült kelbimbó parmezánnal borítva: alig kell hozzá valami
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Marokkói céklasaláta friss zöldfűszerekkel: a menta a lelke
Sajtos, darált hússal készült melegszendvics: vigyázat, függőséget okoz
Krémes, laktató vörös lencsés édesburgonya-curry: ízekben nem lesz hiány
Fahéjas fánk a sütőből: sütőporral ilyen egyszerűen készül
Így béleld ki sütőpapírral a tortaformát – Mutatjuk a tökéletes trükköt
Ha nem szereted a párolt vagy főtt kelbimbót, próbáld ki sütve, fokhagymával és parmezánnal mennyei lesz.
Amennyire egyszerűen készül, annyira finom ez a kelbimbó, amely nemcsak húsok mellé, hanem önmagában is megállja a helyét. Csak fokhagyma és parmezán ízesíti, illetve nem hiányozhat róla a zsiradék, amelytől ropogós lesz a külseje. Én olívaolajat használtam, de olvasztott vajjal is működik a recept.
A fokhagymát durvára vágva is a kelbimbóhoz adhatod, ahogy én is tettem, de használhatsz fokhagymaport is, azzal az egész zöldséget be tudod dörzsölni, hogy teljesen átjárja a fűszer. Bár az is elég, ha sóval és borssal ízesíted a kelbimbót, mást is bevethetsz, legyen szó szárított zöldfűszerekről, chiliről vagy köményről.
Sült kelbimbó parmezánnal
Hozzávalók 4 személyre
- 750 gramm kelbimbó
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- ízlés szerint só, bors
- 50 gramm parmezán
Elkészítés:
A kelbimbót tiszítsuk meg, szedjük le a külső leveleit, vágjuk le a végét. Vágjuk félbe. A fokhagymagerezdeket pucoljuk meg, vágjuk durvára. A parmezánt reszeljük le.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. A kelbimbót és a fokhagymát szórjuk a tepsire, majd locsoljuk meg őket olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, forgassuk egybe. Oszlassuk el a kelbimbót a tepsin, hogy ne legyenek egy kupacban, fordítsuk őket a vágott felükkel lefelé.
Toljuk a tepsit 10 percre a sütőbe. Ha letelt az idő, szórjuk a parmezánt a kelbimbóra, majd toljuk vissza még 15-20 percre. A sütési idő a kelbimbó méretétől függ, akkor jó, amikor a külső levele ropogós, a belseje puha.
Ha elkészült, még lehet sózni, borsozni, majd melegen kínáljuk.
Fotó: Getty Images