Kívül ropogós, belül puha brokkolis-sajtos golyó - Előételnek is tökéletes
Cikkek
Birsalmasajt, ahogy a nagyid is csinálta – Kezdőként se fogod elrontani
Sült édesburgonya sok fűszerrel: sütőben pirul ropogósra
Ropogós
Isteni, hagymakarikákkal sült pite: tojásos-tejszínes szósz fogja össze
Krémes, fűszeres sütőtökpuding: feldobja a szürke őszi napokat
Selymes, tejszínes vargányakrémleves: krémsajt teszi különlegessé
Aszalt sárgabarackos, mogyorós muffin: gluténmentes változatot mutatunk
A dagadó töltve, a karaj rántva jó: mutatjuk, mi készüljön a sertés részeiből
Leheletvékony panírtól lesz roppanós a brokkolis-sajtos golyó, amit nem fogsz tudni abbahagyni.
Van az a mondás, hogy rántva minden finom. A legnépszerűbbek a különböző húsok, halak, de a rántott sajt és a rántott zöldségek is vezetik a rangsort. A rántott zöldségeket a legtöbbször még az is szereti, aki amúgy más formában nem rajong értük, de valahogy a bő zsiradékban sütés mindent vonzóbbá tesz.
Szegény brokkoli nem áll a népszerűségi lista élén, pedig nagyon egészséges, vitaminokban, ásványi anyagokban, értékes vegyületekben és fontos növényi rostokban gazdag. Alacsony kalóriatartalma miatt a diétázók és a sportolók is előszeretettel iktatják be az étrendjükbe. Egyre nagyon kell vigyázni, nem szabad túlfőzni, csak épphogy ressre párolni.
Ha úgy érzed, készen állsz a brokkolival való ismerkedésre, akkor tedd tésztára csirkemellel és rengeteg sajttal. Általánosságban elmondható, hogy a brokkoli és a sajt tökéletes párost alkotnak, ahogy ebben a csirkés rakottasban is. Ha pedig húsmentes falatokra vágysz, akkor ez a sajtos-brokkolis golyó jó választás, gyorsan elkészül, tele van olvadt sajttal és a rántott fogások kedvelőit is biztosan meghódítja. Körettel kicsit laktatóbb, de ha magában eszed, szuper nassolnivaló vagy vendégségben is kínálhatod előételnek.
Brokkolis-sajtos golyó
Hozzávalók 6 adaghoz
Brokkoligolyók
- 400 gramm brokkoli
- 220 gramm sajt (reszelt)
- 1 kávéskanál pirospaprika (füstölt)
- 1 darab tojás
- 1 evőkanál zsemlemorzsa
- ízlés szerint só
Panír
- 2 darab tojás
- 100 gramm liszt
- 100 gramm zsemlemorzsa
- sütéshez olaj
Elkészítés:
A brokkolit pároljuk körülbelül 10 percig, majd hagyjuk kicsit hűlni. Vágjuk egészen apró darabokra, tegyük egy nagyobb tálba. Adjuk hozzá a reszelt sajtot, egy evőkanál zsemlemorzsát, egy tojást, a füstölt pirospaprikát, sózzuk és jól keverjük össze. Formázzunk belőle kisebb golyókat. A golyókat tegyük egy tányérra, majd a hűtőszekrénybe 30 percre.
Hagyományos módon panírozzuk be a golyókat.
Egy serpenyőben hevítsünk olajat, süssük aranybarnára a golyókat 3-4 perc alatt, közben forgassuk őket, hogy minden oldaluk szépen megsüljön. Tegyük őket egy papírtörlővel letakart tányérra, hogy a felesleges olajat felitassa róluk.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors