![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Krémes, tejszínes lencsefőzelék pillanatok alatt - Laktató, gyors fogás a hűvös napokra
![lencsefőzi](https://kep.index.hu/1/0/3473/34737/347378/34737805_2659107_5425f9552484b59d9e311e095f19cb27_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A rohanós hétköznapok megmentője az így készült lencsefőzelék, ráadásul alig kell hozzá valami.
Véleményem szerint nem ördögtől való a konzervzöldség használata, főként, amikor hullafáradtan, este, a semmiből kell vacsorát készíteni a családnak. Nincs mindig idő előregondolkodni és nincs mindig energia órákig főzni, mégis kell valamit az asztalra tenni.
A lencse, a bab, a csicseri, mind-mind viszonylag sokáig főnek, így ezeket érdemes néha konzervre cserélni. Természetesen elkészíthető a főzelék száraz lencséből is, ebben az esetben előző éjszaka áztasd be vízbe a hüvelyest, másnap öntsd le róla az áztatóvizet, végül töltsd fel annyi friss vízzel vagy alaplével, amennyi ellepi.
Én már évek óta tejszínnel készítem a lencsét, nagyon jól passzol hozzá, sokkal selymesebb lesz tőle az összhatás. A főzelék sűríthető saját magával is, de ha hígnak ítéled meg, akkor egy kis keményítővel érdemes kikeverni.
Tejszínes lencsefőzelék
![lencsefőzi2](https://kep.index.hu/1/0/3473/34737/347378/34737815_e10e7a764e682bb67d2fa06f41cef7e0_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 500 gramm lencse (konzerv)
- 4 deciliter alaplé/víz
- 2 darab babérlevél
- ízlés szerint só, bors
- 1 deciliter tejszín
- opcionális keményítő
Elkészítés:
A vöröshagymát aprítsuk össze, tegyük egy lábasba, majd egy kis olívaolajon dinszteljük meg. Sózzuk, hogy minél gyorsabban összeessen.
Amíg puhul a hagyma, a lencséről öntsük le a levet, mossuk át, majd csöpögtessük le. Ha kész a hagyma, borítsuk rá a lencsét, majd öntsük fel 3-4 deci vízzel vagy alaplével, annyival, amennyi éppen ellepi. Dobjuk bele a babérlevelet, majd fedjük le a lábast, alacsony lángon melegítsük, míg fel nem forr. Ha forr, vegyük lejjebb alatta a lángot, majd kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk főni 5 percig.
Vegyünk ki belőle egy-két merőkanállal, botmixerrel pürésítsük, majd öntsük vissza a lábasba. Adjuk hozzá a tejszínt, hagyjuk, míg egyet rottyan, és kész is van. Ha nem érezzük elég sűrűnek, a tejszínt keverjük ki 1 púpos teáskanál keményítővel, úgy adjuk a főzelékhez.
Vegyük ki a babérlevelet, majd melegen, pörkölttel vagy sült hússal tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors
Olvasd el ezt is!