Krémes, tejszínes lencsefőzelék pillanatok alatt - Laktató, gyors fogás a hűvös napokra

lencsefőzi
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A rohanós hétköznapok megmentője az így készült lencsefőzelék, ráadásul alig kell hozzá valami.

Véleményem szerint nem ördögtől való a konzervzöldség használata, főként, amikor hullafáradtan, este, a semmiből kell vacsorát készíteni a családnak. Nincs mindig idő előregondolkodni és nincs mindig energia órákig főzni, mégis kell valamit az asztalra tenni.

A lencse, a bab, a csicseri, mind-mind viszonylag sokáig főnek, így ezeket érdemes néha konzervre cserélni. Természetesen elkészíthető a főzelék száraz lencséből is, ebben az esetben előző éjszaka áztasd be vízbe a hüvelyest, másnap öntsd le róla az áztatóvizet, végül töltsd fel annyi friss vízzel vagy alaplével, amennyi ellepi. 

Én már évek óta tejszínnel készítem a lencsét, nagyon jól passzol hozzá, sokkal selymesebb lesz tőle az összhatás. A főzelék sűríthető saját magával is, de ha hígnak ítéled meg, akkor egy kis keményítővel érdemes kikeverni.

Tejszínes lencsefőzelék

lencsefőzi2

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 500 gramm lencse (konzerv)
  • 4 deciliter alaplé/víz
  • 2 darab babérlevél
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 deciliter tejszín
  • opcionális keményítő
Recept idők

Elkészítés:

A vöröshagymát aprítsuk össze, tegyük egy lábasba, majd egy kis olívaolajon dinszteljük meg. Sózzuk, hogy minél gyorsabban összeessen. 

Amíg puhul a hagyma, a lencséről öntsük le a levet, mossuk át, majd csöpögtessük le. Ha kész a hagyma, borítsuk rá a lencsét, majd öntsük fel 3-4 deci vízzel vagy alaplével, annyival, amennyi éppen ellepi. Dobjuk bele a babérlevelet, majd fedjük le a lábast, alacsony lángon melegítsük, míg fel nem forr. Ha forr, vegyük lejjebb alatta a lángot, majd kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk főni 5 percig.

Vegyünk ki belőle egy-két merőkanállal, botmixerrel pürésítsük, majd öntsük vissza a lábasba. Adjuk hozzá a tejszínt, hagyjuk, míg egyet rottyan, és kész is van. Ha nem érezzük elég sűrűnek, a tejszínt keverjük ki 1 púpos teáskanál keményítővel, úgy adjuk a főzelékhez.

Vegyük ki a babérlevelet, majd melegen, pörkölttel vagy sült hússal tálaljuk.

Fotó: Sági Zsófia/Sóbors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük